Fugro keldert op Amsterdamse beurs
Bodemonderzoeker Fugro is donderdag hard onderuit gegaan op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf gaf een winstwaarschuwing voor heel 2016. Verder stonden de Europese beurzen stonden in de plus in afwachting van het rentebesluit van de Bank of England. De Britse centrale bank zal naar verwachting voor het eerst sinds 2009 de rente verlagen.
De AEX-index in Amsterdam stond omstreeks 11.40 uur 0,6 procent hoger op 442,89 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 620,12 punten. De belangrijkste graadmeters in Parijs en Frankfurt stonden 0,3 en 0,7 procent hoger. De FTSE in Londen noteerde vlak.
Fugro zag bijna 15 procent van zijn beurswaarde verdampen. De bodemonderzoeker boekte in de eerste helft van het jaar 202 miljoen euro verlies tegenover 9,9 miljoen een jaar eerder. De MidKapper had veel last van problemen in de olie- en gassector, waardoor opdrachtgevers projecten uitstelden of afbliezen.
Bij de hoofdfondsen was staalproducent ArcelorMittal de grootste stijger met een plus van 3,5 procent. Ook verzekeraar Aegon en oliebedrijf Shell deden het goed met winsten van ruim 2 procent. KPN was de grootste verliezer met een min van 1,3 procent. Concurrent Ziggo kreeg woensdag toestemming uit Brussel voor zijn fusie met Vodafone Nederland.
AMG steeg bij de kleinere bedrijven 6 procent in waarde. Het metaalbedrijf wist zijn winst in het tweede kwartaal meer dan te verdrievoudigen ondanks zwakke metaalprijzen en profiteerde bovendien van onder meer kostenbesparingen.
In Frankfurt stond Siemens in de schijnwerpers met een plus van 4 procent. Het Duitse technologiebedrijf verhoogde zijn winstverwachting voor 2016. Resultaten van producent van verzorgingsproducten Beiersdorf (min 3 procent), de Duitse sportartikelenfabrikant Adidas (min 3,3 procent) en farmaceut Merck (min 1,8 procent) werden minder goed ontvangen.
In Helsinki leverde Nokia 5,1 procent in. De Finse fabrikant van netwerkapparatuur zag zijn omzet met 11 procent dalen. Pennenmaker BIC werd in Parijs 5,5 procent hoger gezet na bekendmaking van goede verkopen in het tweede kwartaal.
De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent naar 40,69 dollar. Brentolie ging 0,7 procent omlaag op 42,79 dollar per vat. De euro werd voor 1,1130 dollar verhandeld, tegen 1,1176 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.