Pensioenfonds Campina mag niet op uitkering korten
Het pensioenfonds van zuivelconcern Campina moet de uitkering aan gepensioneerde werknemers dit jaar volledig compenseren voor de inflatie. Het fonds heeft niet hard gemaakt dat het onvoldoende geld heeft voor de zogeheten indexatie. Dat heeft de voorzieningenrechter in Arnhem vrijdag bepaald.
De pensioenbeheerder had eerder besloten om de komende jaren 1,2 procentpunt op de verhoging te beknibbelen. Op die manier wilde het fonds tot en met 2008 geld besparen waarmee het de buffers kon aanvullen. Pensioenfondsen moeten van de toezichthouder PVK reserves aanleggen om eventuele beleggingsverliezen op te vangen.
Een groep ontevreden oud–werknemers van Campina kwam tegen dit besluit in het geweer en spande een kort geding aan. Zij eisten voor 2004 een volledige compensatie voor inflatie: 1,9 procent. Daarbij verwezen ze naar het pensioenreglement, waarin staat dat het Campina–fonds automatisch indexeert zolang de jaarlijkse verhoging onder de 3 procent blijft.
De pensioenbeheerders brachten daar tegenin dat zij te krap bij kas zitten, aangezien de buffers niet op orde zijn. De rechter liet zich er echter niet van overtuigen dat korting op de indexatie noodzakelijk is om de reserves op orde te krijgen. Ook afspraken uit de CAO die over indexeren gaan, legde hij naast zich neer. Gepensioneerden zijn volgens de rechter niet gebonden aan een collectieve arbeidsovereenkomst.
Volgens directeur A. Ooijen van het pensioenfonds kost de uitspraak het fonds 5 miljoen euro. Hij is „diep teleurgesteld": „De tekorten lopen hierdoor op tot boven de 100 miljoen euro." Het fonds beslist volgende week of het beroep aantekent tegen de uitspraak. „Het ligt voor de hand", aldus directeur Ooijen.
Het verbod om aan de jaarlijkse verhoging van de ex–werknemers te sleutelen, geldt uitsluitend voor dit jaar. Het voert te ver om nu een besluit te nemen over indexatie in de komende jaren, aldus de voorzieningenrechter. De gepensioneerden zijn een bodemprocedure gestart om ook de korting over de komende jaren van tafel te krijgen.
De vereniging van ondernemingspensioenfondsen OPF kan niet zeggen of deze uistpraak gevolgen heeft voor andere gepensioneerden. „Iedere situatie is heel specifiek voor een fonds, dus kun je niet bij voorbaat zeggen dat deze uitspraak een precedent schept." De PVK wilde geen commentaar geven op het vonnis. De toezichthouder zegt geen uitspraken te doen over individuele pensioenfondsen.