Handel mosselen Oosterschelde mag weer
Mosselen en oesters uit het oostelijke deel en de noordelijke tak van de Oosterschelde mogen weer in de handel worden gebracht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dat vrijdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving door de PZC en BN DeStem.
De NVWA heeft naar aanleiding van de uitkomst van recente metingen besloten de handel in mosselen en oesters weer vrij te geven. De NVWA verbood in juni de handel in de schelpdieren, nadat in het oostelijk deel en de noordelijke tak van de Oosterschelde de giftige stof tetrodotoxine (TTX) was aangetroffen. Het ging om een voorzorgsmaatregel met het oog op de volksgezondheid.
Uit metingen is gebleken dat mosselen en oesters uit de hele Oosterschelde nu weer veilig kunnen worden gegeten. De NVWA blijft de Nederlandse visgebieden voor schelpdieren wekelijks extra op TTX monitoren.
Tetrodotoxine (TTX) is een zogenaamde neurotoxine. Het is een van de meest voorkomende gifstoffen die dieren aanmaken om zich te verdedigen. In bepaalde vissen, zoals de kogelvis, in bepaalde amfibieën en reptielen (padden) wordt de stof aangetroffen. Na inname kan TTX leiden tot verlammingsverschijnselen met in het uiterste geval de dood tot gevolg.