ESA breekt ruimtemissie Rosetta af
Het is over en uit met ruimtesonde Rosetta en komeetlander Philae. Door energiegebrek is het contact met de aarde verbroken. De Duitse ruimtevaartorganisatie DLR meldde dinsdag de missie te beëindigen.
De stilgevallen lander ligt nog steeds op komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Tijdens de vlucht naar de zon smelt het ijs van de komeet en verliest deze veel stof en gas; dat is te zien als een lange komeetstaart. Rosetta, de sonde die rondje draait om de komeet, was bedoeld om hiervan foto’s te maken, metingen te doen en de signalen van Philae door te sturen naar de aarde.
Philae stuurde nog enkele belangwekkende gegevens naar de aarde. Uit boringen in komeet 67P bleek dat het komeetoppervlak bestaat uit ijs dat is bedekt met een laag stof van 10 tot 20 centimeter dik.
Op de komeet werden koolstofmoleculen aangetroffen. Volgens sommige wetenschappers ondersteunen die gegevens hun theorie dat miljarden jaren geleden het leven op aarde is gezaaid door kometen. Sommige creationistische wetenschappers menen echter dat kometen zijn ontstaan aan het begin van de zondvloed toen de „fonteinen des groten afgronds” superkritisch stoom het zonnestelsel in katapulteerden. Daarmee zouden ook organische moleculen vanaf de aarde de ruimte zijn ingeslingerd.