Economie

FNV en oppositie willen één verlof/prepensioenregeling

Werknemers moeten in een gecombineerde regeling belastingvrij geld opzij kunnen zetten om op hun 60e met vroegpensioen te gaan of verlof van werk op te nemen. Dit voorstel hebben vakcentrale FNV en de partijen PvdA, GroenLinks, LPF en SP vrijdag gepresenteerd.

ANP
16 April 2004 13:21Gewijzigd op 14 November 2020 01:08

In de zogeheten levensloopregeling willen de organisaties werknemers de keuze bieden om tijdens hun carrière verlof te nemen of voor hun 65e te stoppen met werken. Het kabinet wil twee afzonderlijke regelingen waarmee werknemers vanaf 61,4 jaar kunnen stoppen met werken. Door de vergrijzing is het noodzakelijk dat mensen zo lang mogelijk doorwerken.

Volgens FNV, PvdA, GroenLinks, LPF en SP schendt het kabinet eerdere beloftes aan ouder personeel. Werknemers gingen ervan uit dat zij eerder konden stoppen met werken maar moeten volgens LPF–fractieleider in de Tweede Kamer Herben nu 3,5 jaar langer doorwerken. Tweede–Kamerlid voor GroenLinks Vendrik: „Je kan niet zomaar rotzooien met verwachtingen".

In tegenstelling tot het kabinet vinden de organisaties dat iedere werknemer maar ook iedere kleine zelfstandige verplicht moet meedoen aan de levensloopregeling. Zij vrezen dat anders alleen mensen met een hoog inkomen gebruik kunnen maken van vroegpensioen en verlof. Een collectieve regeling heeft als voordeel dat die goedkoper is uit te voeren.

Bovendien eisen FNV en PvdA, GroenLinks, LPF en SP dat mensen die op eigen houtje extra willen bijsparen voor vroegpensioen en verlof, ook hiervoor belastingvrij geld opzij kunnen leggen. Daarnaast moeten mensen die voor hun 20e zijn begonnen na veertig jaar werken met vroegpensioen kunnen. De mogelijkheid is essentieel voor mensen met een zwaar beroep die voor hun 60e ’op’ zijn.

Volgens FNV–voorzitter L. de Waal is het plan van de organisaties „enige honderden miljoenen duurder dan wat het kabinet heeft ingeruimd" voor prepensioen en levensloop. Voor 2006 gaat het om minstens 800 miljoen euro. Volgens De Waal kan het voorstel worden betaald door de onroerendzaakbelasting (OZB) niet af te schaffen. Bovendien levert het plan op termijn geld op. Door verlof raken mensen minder snel overwerkt waardoor ze minder snel in de WAO terechtkomen.

In eerder overleg bereikten vakcentrales FNV, CNV en MHP al overeenstemming met werkgeversorganisaties MKB–Nederland en LTO over levensloop en prepensioen. Dit compromis zit tussen het kabinetsvoorstel en het nieuwe plan van de oppositiepartijen en de FNV in.

PvdA–leider W. Bos gaat ervan uit dat de andere ondernemingsorganisatie VNO–NCW kan leven met het nieuwe voorstel van de gelegenheidscoalitie. Ten onrechte, zegt een woordvoerder van VNO–NCW. „Wij steunen grosso modo het kabinetsplan. Het kabinet is al een stuk opgeschoven, nu is het aan de FNV te laten zien dat ze bereid is een compromis te sluiten."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer