Wereldwijd kritiek op Bush wegens steun Israël
De ommezwaai van de Amerikaanse president George Bush in de Israëlisch-Palestijnse kwestie is gisteren wereldwijd met scepsis ontvangen. De islamitische landen besloten na een oproep van de Palestijnse leider Yasser Arafat tot een spoedbijeenkomst over de kwestie. Wanneer dat moet gebeuren, is nog niet duidelijk.
Bush zei woensdag de plannen van de Israëlische premier Sharon te steunen om een aantal nederzettingen te behouden op de Westelijke Jordaanoever en om de Israëlische troepen terug te trekken uit de Gazastrook. Bush zei ook, tot grote woede van de Palestijnen, dat zij het recht op terugkeer naar Israël moeten opgeven.
De Franse president Chirac veroordeelde gisteren de plannen van Sharon en noemde het idee om een deel van de Westelijke Jordaanoever te annexeren „gevaarlijk.” Ook de Europese Unie verwierp Sharons plan om de zes grootste nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te behouden. „De EU kan geen grenswijzigingen erkennen anders dan diegene die worden bereikt in een akkoord tussen beide partijen”, aldus de Ierse minister van Buitenlandse Zaken, Cowen. Ierland, de huidige voorzitter van de EU, zou de kwestie vandaag bespreken met andere EU-landen.
De EU stelt weliswaar dat terugtrekking uit de Gazastrook een belangrijke stap naar vrede kan zijn, maar meent ook dat een vredesakkoord een goede oplossing voor de Palestijnen zal moeten bevatten. De Britse premier Blair schaarde zich echter achter Bush en begroette het Israëlische plan als een „belangrijke stap” naar vrede in het Midden-Oosten.
De mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties veroordeelde in een resolutie het Israëlische nederzettingenbeleid en de schendingen van mensenrechten in de Palestijnse gebieden. Een aantal Arabische en islamitische landen onthield zich van stemming, omdat de door de EU ingediende resolutie de Palestijnen ook opriep een einde te maken aan terroristische zelfmoordacties.
De Palestijnse leider Arafat zei dat de Palestijnse bevolking haar strijd voor een zelfstandig land niet opgeeft. Hij waarschuwde dat Israël zich niet veilig kan voelen „in de schaduw van de bezetting.” Hij liet zich lovend uit over de „heldhaftige martelaren” die door het „staatsterrorisme van Israël” zijn gedood.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, probeerde gisteren in een telefoongesprek met de Palestijnse premier Qurei de uitspraken van Bush een beetje te nuanceren. Powell benadrukte de noodzaak van „de terugtrekking uit de Gazastrook en de ontmanteling van de nederzettingen”, aldus een Palestijnse woordvoerder.
De Israëlische oppositieleider Peres zei tijdens zijn bezoek aan Nederland dat Bush moet teruggrijpen op een plan van zijn voorganger Clinton uit 2000. Volgens dit plan zou Israël nederzettingen moeten ruilen voor land dat de Palestijnen aan Israël zouden moeten afstaan.
De Israëlische procureur-generaal besloot gisteren de financiering van alle Joodse nederzettingen te bevriezen. De maatregel moet voorkomen dat nog langer belastinggelden worden gebruikt voor de financiering van illegale buitenposten op de Westelijke Jordaanoever.