Economie

Verhoging melkprijs blijft uit

Het lichte herstel dat zich sinds enkele maanden op de internationale zuivelmarkt aftekent, leidt nog niet tot een hogere melkprijs voor Nederlandse boeren. FrieslandCampina handhaaft de zogeheten garantieprijs in augustus op 25 euro per 100 kilo.

Redactie economie
25 July 2016 14:31Gewijzigd op 16 November 2020 05:19

De zuivelreus, die 80 procent van de Nederlandse boerderijmelk verwerkt, heeft dat maandag bekendgemaakt. Ook de prijs voor biologische melk blijft gelijk aan die in juli, namelijk 45 euro.

De garantieprijs is een basisprijs voor melk van standaardkwaliteit. FrieslandCampina stemt deze af op de verwachte uitbetaalprijzen van enkele andere Europese zuivelbedrijven. Het concern rekent erop dat die voor zowel biologische als niet-biologische melk stabiel blijven ten opzichte van de maand juli.

Het concern heeft de prijs voor niet-biologische melk al sinds mei niet veranderd. In de tweeëneenhalfjaar daarvoor was sprake van een gestage daling. Eind 2013 stond de garantieprijs op het historisch hoge peil van 44 euro.

In de prijs van augustus is een negatieve correctie verwerkt van 0,39 euro omdat de garantieprijs in juni achteraf te hoog was ingeschat.

De stijging van het melkaanbod in de Europese Unie en bij FrieslandCampina zelf neemt volgens het concern geleidelijk iets af. De vraag op de wereldmarkt is redelijk stabiel, waarbij er wel regionale verschillen zijn. Zo neemt de vraag uit het Midden-Oosten en Afrika af als gevolg van de lage olieprijs: olieproducerende landen hebben daardoor minder te besteden.

Biologische melk bracht begin in december nog 52 euro op. Daarna zette een geleidelijke daling in tot 45 euro in juli.

De zogeheten zuivelnoteringen voor basisproducten als boter en melkpoeder zijn al enkele maanden aan het stijgen. Deze noteringen dienen als graadmeter voor de zuivelmarkt. Het herstel is onder meer te danken aan het feit dat de Europese Unie de afgelopen tijd veel melkpoeder tijdelijk uit de markt heeft genomen.

Vorige week maakte Europees landbouwcommissaris Hogan bekend dat hij melkveehouders met een premie wil aanzetten om vrijwillig hun productie te beperken. Europa stelt daar een basispremie van 14 cent per kilogram melk voor beschikbaar. Nationale overheden mogen dat bedrag aanvullen maar het ministerie van Economische Zaken heeft al laten weten dat niet te zullen doen. Volgens deskundigen is 14 cent te weinig om Nederlandse boeren over te halen mee te doen.

Hogan trekt 150 miljoen euro voor zijn plan uit. Dat is genoeg om ruim 1 miljoen ton melk uit de markt te halen. De boeren in de Europese Unie produceerden in 2015 samen ruim 151 miljoen ton melk. Nederland alleen was goed voor ruim 13 miljoen ton.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer