Economie

Zondagsrust mogelijk weer in het geding

Het recht van werknemers om niet op zondag te hoeven werken, lijkt in het gedrang te komen. Minister De Geus van Sociale Zaken weigert tot uitgangspunt te nemen dat hun juridische positie bij de geplande vereenvoudiging van de Arbeidstijdenwet intact blijft.

Redactie politiek
16 April 2004 12:10Gewijzigd op 14 November 2020 01:08

De Geus kreeg donderdag in een hoofdlijnendebat steun van een kamermeerderheid voor de vereenvoudiging. Hij werkt nu aan een concreet wijzigingsvoorstel. Wat daar precies in staat, is nog niet bekend. Duidelijk is wel dat het kabinet veel minder arbeids- en rusttijden van bovenaf wil opleggen. De maximale werkweek gaat van vijftig naar zestig uur.

Eerder verklaarde De Geus dat hij niet aan de zondagsrust wil tornen, maar zo duidelijk bleek dat donderdag niet te liggen. Volgens de bewindsman is het „niet de ambitie” om de positie van werknemers op dit punt te wijzigen. Hij weigerde echter in te gaan op het uitdrukkelijke verzoek van ChristenUnie-kamerlid Huizinga om handhaving van die rechtspositie tot uitgangspunt te maken.

Huizinga vreest dat het individueel recht van werknemers om werk op zondag te weigeren het zal ontgelden. Dit recht kwam in 2002 op initiatief van de kamerleden Bussemaker (PvdA) en Van Dijke (ChristenUnie) in de Arbeidstijdenwet. De Geus was al minister van Sociale Zaken toen de Eerste Kamer er uiteindelijk mee instemde. Hij toonde zich destijds geen groot voorstander.

In een notitie over de door hem beoogde vereenvoudiging van de Arbeidstijdenwet schrijft De Geus dat werkgevers wat hem betreft overeenstemming kunnen bereiken met hun ondernemingsraad over zondagswerk, waarna zij dat met de individuele werknemers kunnen afspreken. Huizinga vindt dat veel te ongewis en vreest dat ook hier de „vrijblijvendheid” zal toeslaan.

De Geus is in elk geval van plan de bepaling te schrappen dat iedere Nederlandse werknemers minimaal vier op de dertien zondagen vrij moet zijn. Zijn argument is dat geen enkel ander Europees land zo’n bepaling kent. Hij weigert in te gaan op het verzoek van de ChristenUnie om de Sociaal-Economische Raad daarover een advies te laten uitbrengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer