Economie

Politiek wil initiatief zien voor chipknip

Nederlanders betalen veel te weinig met de chipknip. Banken, winkeliers en horeca moeten een gezamenlijk initiatief nemen om daar verandering in te brengen.

Redactie politiek
16 April 2004 10:22Gewijzigd op 14 November 2020 01:08

Die oproep deed PvdA’er Crone donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over het betalingsverkeer. Kamerleden van CDA, VVD en SP sloten zich bij de oproep aan. Dat deed ook minister Zalm van Financiën, al zei hij erbij geen dwang te willen toepassen. „Dit is een verantwoordelijkheid voor banken en winkeliers en dat zal ik onder hun aandacht brengen.”

Het grote voordeel van chippen is dat het relatief goedkoop is en bovendien een stuk veiliger dan betalen met de pinpas. Dat komt doordat de chipknip geen gebruikmaakt van de magneetstrip, die door criminelen gemanipuleerd kan worden. In Nederland staan 169.000 automaten waar met de chip kan worden betaald. Er circuleren 7,6 miljoen chipkaarten, waarmee jaarlijks 190 miljoen euro wordt betaald.

Dat bedrag is maar een schijntje van het totale betalingsverkeer. Veel consumenten vinden het gebruik te lastig en winkeliers zien op tegen de tarieven die ze voor chipknipbetalingen aan de bank kwijt zijn. PvdA’er Crone zou die „vicieuze cirkel” graag doorbreken door consumenten tijdelijk geldelijk voordeel te bieden bij het gebruik van de chipknip. Volgens hem is het niet ongewoon om een nieuw product op de markt te brengen door korting bij de introductie. Minister Zalm beloofde de suggestie te zullen inbrengen in overleg met de banken.

PvdA en SP riepen Zalm verder nog ertoe op om winkeliers die valse eurobiljetten bij de overheid inleveren, daarvoor gedeeltelijk schadeloos worden gesteld, maar de minister is mordicus tegen. „Nog nooit in de geschiedenis is een land ertoe overgegaan gedupeerden te vergoeden voor vals geld”, reageerde hij. De totale omvang van de valse eurobiljetten was vorig jaar 2 miljoen euro; 4,5 euro per toonbank of toog. De kans dat de neringdoende een vals biljet in handen krijgt is 1 op 200.000.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer