Europese beurzen zakken in het rood
De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag aan het einde van de ochtend in de min. Daarmee werd een stapje terug gezet na de sterke opmars van de afgelopen week. In heel Europa zette de aanslag in Nice druk op de aandelen van reis- en luchtvaartbedrijven.
In Amsterdam stond de AEX-index rond 11.45 uur 0,5 procent in de min op 445,99 punten. De MidKap zakte 1,2 procent naar 614,40 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs leverden 0,3 tot 0,8 procent in.
De aanslag in Nice en de angst voor verdere terreur zorgde voor koersverlies in de hele toerismebranche. In de MidKap noteerde Air France-KLM 2,5 procent in de min. Branchegenoot Lufthansa verloor in Frankfurt 1 procent, terwijl prijsvechter easyJet in Londen 3,5 procent minder waard werd. Reisorganisatie TUI stond op de Duitse beurs 1,6 procent lager, Thomas Cook verloor 3 procent in Londen. Hotelketen Accor was met een min van bijna 4 procent een opvallende daler in Parijs.
In de AEX-index was AkzoNobel een van de spaarzame stijgers met een winst van 0,4 procent, na positieve uitlatingen van analisten van KBC. Randstad sloot de rij met een verlies van 1,7 procent.
In de MidKap verloor biochemiebedrijf Corbion 4 procent nadat KBC zijn advies voor dit aandeel had verlaagd. PostNL werd 2,8 procent minder waard. Analisten van ING waarschuwden voor onzekerheden rond het postbedrijf, die de beurskoers komende tijd onder druk kunnen zetten.
Bij de kleinere fondsen stond Beter Bed in de belangstelling. De beddenfabrikant zag zijn omzet in Nederland afgelopen kwartaal met ruim een vijfde toenemen. In Duitsland stonden de verkopen daarentegen opnieuw onder druk. Beleggers zetten Beter Bed in de ochtendhandel ruim 1 procent hoger.
Swatch verloor in Zürich ruim 11 procent. De Zwitserse horlogemaker presenteert volgende week de halfjaarcijfers, maar waarschuwde beleggers alvast dat die niet best zullen zijn. De vraag is in de eerste jaarhelft flink ingezakt, en daarmee staat ook de winst onder druk.
De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1 procent naar 45,24 dollar. Brent verloor ook 1 procent, tot 46,93 dollar. De euro was 1,1140 dollar waard, tegen 1,1110 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.