Binnenland

Onrust over bouwplan in Kootwijkerbroek

Plannen voor dertig huurappartementen voor ouderen naast het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente veroorzaken onrust in Kootwijker­broek. „Dit is niet goed voor de saamhorigheid in het dorp”, meent de vereniging Plaatselijk Belang.

Jan Kas
15 July 2016 08:49Gewijzigd op 16 November 2020 05:05
Impressie van Huize Rehoboth in Kootwijkerbroek. beeld BORN BV BNA Middelharnis
Impressie van Huize Rehoboth in Kootwijkerbroek. beeld BORN BV BNA Middelharnis

Het beoogde wooncomplex is een initiatief van de kerkenraad van de gereformeerde gemeente, die daarvoor de Stichting Huize Rehoboth in het leven heeft geroepen. De appartementen worden gebouwd op de grond die is vrijgekomen na de verhuizing van de reformatorische Rehobothschool naar nieuwbouw elders in Kootwijkerbroek. De kerkenraad heeft dat terrein van de gemeente Barneveld aangekocht.

„Buurmans grond komt maar één keer te koop”, aldus scriba W. J. Boone. „We willen er net zoiets ontwikkelen als de Mauritshof in Dordrecht, waar bewoners binnendoor de kerk van de oud gereformeerde gemeente kunnen binnenlopen en zo gemakkelijk de kerkdiensten kunnen bezoeken. Tijdens huisbezoek merkten oudere gemeenteleden weleens op dat er in Kootwijkerbroek zo weinig seniorenwoningen waren.”

Het kerkgebouw krijgt er zaalruimte bij voor catechisatie en andere kerkelijke activiteiten, zo is de bedoeling. Huize Rehoboth wordt in twee fasen gebouwd: eerst zestien appartementen, over enkele jaren nog eens veertien.

Na twee informatieavonden hebben zich volgens stichtingsvoorzitter H. van Ee dertien serieuze gegadigden gemeld. „In eerste instantie richten we ons op eigen gemeenteleden, maar ook leden van andere gereformeerde gemeenten in de gemeente Barne­veld of nabije omgeving komen in aanmerking. Er is behoefte aan deze nieuwbouw. Ouderen willen dicht bij de kerk wonen, liefst met gelijkgestemden.”

Vragen

De bouwplannen riepen vragen op bij de CDA-fractie in de raad. Zal Huize Rehoboth niet te veel concurreren met Schoonbeek in Kootwijkerbroek? Dat complex, dat een paar jaar geleden na veel overleg in het dorp werd gerealiseerd, omvat veertig sociale huurappartementen voor ouderen.

Burgemeester en Wethouders antwoordden het CDA dat zij ervan uitgaan dat er ruimte is voor zowel Schoonbeek als Huize Rehoboth. „In Kootwijkerbroek zijn behoorlijk wat oudere een- en tweepersoonshuishoudens, een groep die de komende jaren duidelijk groeit. Gezien het bestaande, beperkte aanbod aan zelfstandige appartementen in Kootwijkerbroek lijkt er voldoende marktruimte voor de bouw van zestien zelfstandige appartementen tot 2020, en ook voor de tweede fase is er na 2020 voldoende aanwas.”

„Jammer dat de plannen voor Huize Rehoboth tot discussie en tweedracht leiden”, zegt een woordvoerder van Plaatselijk Belang Kootwijkerbroek. „We begrijpen best dat een kerkelijke gemeente het belang van haar leden wil dienen, maar we hebben mooie voorzieningen in het dorp, en nu gaat de gereformeerde gemeente ineens voor haar eigen mensen woningen bouwen. Is Schoonbeek niet goed genoeg? Na de mond-en-klauwzeerproblemen in 2001 is met veel saamhorigheid, ook met leden van de gereformeerde gemeente, aan de wederopbouw van het dorp gewerkt. Huize Rehoboth moet nu niet tot twee­deling leiden. We zijn één dorp, één gemeenschap, ook al gaan we naar verschillende kerken.”

„Schoonbeek zitten we niet in het vaarwater”, reageert scriba Boone. „De vraag naar seniorenwoningen neemt in Kootwijkerbroek toe. Als er in Schoonbeek één appartement leegkomt, is het onmiddellijk weer bewoond.”

Voorzitter Van Ee benadrukt dat het plan voor Huize Rehoboth in samenwerking met de gemeente Barneveld is ontwikkeld. „We hebben niets tegen Schoonbeek. Daar wonen ook een paar van onze gemeenteleden. Ik denk niet dat Huize Rehoboth concurrentie is.”

Buurtbewoners en Plaatselijk Belang zijn er verder niet gelukkig mee dat Huize Rehoboth drie verdiepingen hoog zal zijn. „Dat past niet erg bij het dorpse karakter van Kootwijkerbroek”, aldus de woordvoerder van de dorps­vereniging. Scriba Boone: „Tegenover de kerk en het bouwterrein, op de plek van het voormalige dorpshuis, staat al een appartementencomplex van driehoog.”

Ook parkeeroverlast speelt een rol. Plaatselijk Belang: „Omwonenden menen dat de kerkenraad hen daarin ondanks jarenlange klachten niet serieus neemt. De plannen voor Huize Rehoboth geven hun het gevoel dat ze het maar weer moeten accepteren dat de kerk uitbreidt en woningen bouwt, terwijl ze vrezen dat door de bouw van de appartementen de parkeerproblemen eerder toe- dan afnemen.”

Heet hangijzer

Boone: „Parkeren is altijd een heet hangijzer geweest. We hameren er als kerkenraad in de kerkbode en tijdens gemeentevonden voortdurend op dat onze leden zich aan de parkeerregels houden. En op het terrein van Huize Rehoboth komt ook parkeerruimte.”

Plaatselijk Belang heeft goede hoop dat nader overleg met de kerkenraad mogelijk is. „Dat is beter dan elkaar spreken via de krant of via bezwaarschriften.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer