Binnenland

Rotterdam wil demonstraties rond voetbalwedstrijden verbieden

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam wil geen demonstraties meer toestaan enkele uren voor, tijdens en na voetbalwedstrijden in het Rotterdamse stadion De Kuip. Aanleiding is de massa-arrestatie van voetbalfans in februari. Een woensdag verschenen rapport levert daar forse kritiek op.

Redactie regio
14 July 2016 10:31Gewijzigd op 16 November 2020 05:02
Feyenoord-fans werden massaal gearresteerd tijdens de protestmars in februari. beeld ANP, Bart Maat
Feyenoord-fans werden massaal gearresteerd tijdens de protestmars in februari. beeld ANP, Bart Maat

Aboutaleb deed zijn voorstel woensdag in een brief aan de gemeenteraad na een interne evaluatie met de politie en het openbaar ministerie van de rellen op 21 februari. Daarbij werden 326 fans van voetbalclub Feyenoord opgepakt. Agenten hielden de supporters als groep aan omdat ze zich massaal tegen de politie keerden.

De Feyenoordersupporters kregen allen een boete van 220 euro omdat ze zich schuldig hadden 
gemaakt aan wanordelijkheden. Een tiental kreeg ook een boete voor openlijke geweldpleging.

De Rotterdamse fractie van GroenLinks noemde het voorstel om demonstraties rond wedstrijden te verbieden, in een reactie „onacceptabel.” De partij eist dat de burgemeester de aangekondigde maatregel direct weer intrekt. „Het recht op demonstratie is een grondrecht. Het is een van de fundamenten van onze rechtsstaat. Dat kun je als burgemeester niet zomaar even opzijzetten”, meent GroenLinksraadslid Bonte.

Inbreuk

Woensdag verscheen een rapport van de Nationale ombudsman en de ombudsman van de gemeente Rotterdam over de massa-arrestatie. Volgens hen is er een „ongeoorloofde inbreuk gepleegd op de grondrechten” van de demonstrerende Feyenoordfans. De ombudsmannen zijn „zeer kritisch” over de massale aanhouding. De Rotterdamse burgemeester en het openbaar ministerie hebben steken laten vallen, blijkt uit het rapport.

De supporters werden overvallen door het optreden van de politie, stellen de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, en de gemeentelijke ombudsman Rotter­dam, Anne Mieke Zwaneveld.

„Dit moet niet nog een keer zo gebeuren”, aldus het rapport ”Geen winnaars”. Er is kritiek op de wijze van aanhouding, de slechte communicatie van de politie met de betogers en de juridische basis waarop de supporters massaal werden ingerekend.

Met een protestmars naar het Maasgebouw bij het stadion in Rotterdam-Zuid wilden de supporters op 21 februari demonstreren tegen de slechte prestaties van Feyenoord. Het bestuur van de voetbalclub zou volgens hen moeten aftreden. Ze hadden de optocht niet officieel bij de gemeente aangemeld, maar die alleen aangekondigd via sociale media.

Protestmars

De burgemeester, de hoofdofficier van justitie en de politiechef vreesden voor ongeregeldheden en besloten dat de mars niet tot aan het Maasgebouw mocht komen, maar verzuimden dit aan de supporters te melden. Die liepen vervolgens bij het Maasgebouw naar eigen zeggen in de val, waarna vechtpartijen met de politie en de mobiele eenheid uitbraken. Het resultaat was dat 326 mensen werden gearresteerd voor samenscholing.

Aboutaleb zei woensdag het rapport te gaan bestuderen. Hij wilde nog geen inhoudelijke reactie geven op de kritiek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer