Kerk & religie

Colombiaanse kerk verder onder druk ondanks vredesverdrag

Leiders van kerken in Colombia vrezen dat het 23 juni gesloten vredesverdrag nadelig uitvalt voor de kerken. Criminele bendes, lokale leiders en guerrillagroeperingen oefenen in toenemende mate druk uit op de kerk.

Redactie kerk
8 July 2016 14:30Gewijzigd op 16 November 2020 04:54
Bogota. beeld AFP, Guillermo Legaria
Bogota. beeld AFP, Guillermo Legaria

Dat meldt Open Doors, een organisatie die vervolgde christenen ondersteunt, vrijdag.

OP 23 juni sloten de regering en rebellenbeweging FARC een overeenkomst, maar besprekingen met ELN, een andere guerrillabeweging, zijn nog niet gestart. „Sinds haar oprichting heeft FARC pastors vermoord, kerken vernietigd, kerken en christenen afgeperst, zendelingen en kerkleiders ontvoerd en jongeren uit kerken onder dwang gerekruteerd”, stelt Dennis Petri, Latijns-Amerika-analist van Open Doors.

Petri verwacht niet dat het geweld zal stoppen. „Geweld in Colombia zal blijven, ondanks de wapenstilstand. In de gebieden waar de overheid geen veiligheid meer kan bieden, opereren drugskartels en illegale bewapende groepen ongestraft.”

De kerk in Colombia is verdeeld over het akkoord met de FARC. Verschillende kerkleiders nemen een afwachtende houding aan. Ovidio Gomez, pastor van een kerk in het noordoosten van het land, zei tegenover Open Doors: „We verlangen naar vrede, maar we hebben geen vertrouwen in de criminelen met wie afspraken zijn gemaakt.”

Dertig pastors lieten Open Doors weten dat ze niet bereid zijn om te rapporteren over de voortgang van het vredesproces in hun regio. Ze vrezen dat het hen in problemen gaat brengen. Een van hen, die door FARC werd weggejaagd uit zijn woonplaats, zei tegen Open Doors: „In de bergen zijn we kwetsbaar en alles wat we doorgeven aan de overheid kan tegen ons gebruikt worden vooral nu FARC door de gemaakte afspraken toegang tot officiële informatie krijgt.”

Het einde van FARC is niet het begin van vrede, stelde een ander. „Het is slechts één partij in deze oorlog. De vervolging van de kerk neemt toe door criminele bendes, lokale leiders en andere guerrilla’s.”

Christenen in de steden zijn over het algemeen positiever, stelt Open Doors. „Dit is het antwoord op de gebeden van vele kerken voor een einde aan de oorlog in Colombia”, zei Rolando, een vertegenwoordiger van Christ for the City Church in Bogota, tegen Open Doors.

Aartsbisschop Quiroga, voorzitter van de Episcopaalse Kerk, hoopt dat de gezette handtekeningen niet symbolisch zijn. „De rebellen moeten hun wapens inleveren en deze publiekelijk vernietigen. Het volk wil direct de effecten van de overeenkomst zien.”

Colombia staat op plek 46 van de Ranglijst Christenvervolging 2016.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer