Economie

Tweede Kamer tegen beursgang Schiphol

Minister Zalm van Financiën rekende vorige maand nog op een snelle privatisering van de nationale luchthaven Schiphol. Maar de beursgang van de luchthaven is waarschijnlijk van de baan nu een kamermeerderheid de privatisering van Schiphol afwijst.

Redactie politiek
15 April 2004 10:20Gewijzigd op 14 November 2020 01:08

Kritische geluiden over de beursgang van de Amsterdamse luchthaven waren er altijd al, tot op heden vooral uit de hoek van CDA, D66, LPF, GroenLinks en SP. Dat was nog net geen kamermeerderheid. De PvdA heeft zich nu echter in het rijtje tegenstanders geschaard. De sociaal-democraten, al jaren huiverig voor privatisering van Schiphol, hebben zich definitief tegen een beursgang verklaard.

De fractie is bang dat een geprivatiseerd Schiphol vooral voor de winst zal gaan en nauwelijks meer zal investeren in Nederland. Met als mogelijk gevolg dat de luchthaven inkrimpt tot een regionaal vliegveld met ook nog eens een slechtere dienstverlening.

Tegenover deze nadelen staan nauwelijks voordelen, betoogt PvdA-kamerlid Verdaas. „Dus zeggen we nee”, aldus de sociaal-democraat. „Het was een heel pragmatische afweging.” CDA-kamerlid Haverkamp vindt dat de voordelen van een beursgang van Schiphol tot op heden onvoldoende zijn aangetoond. De luchthaven is financieel gezond en investeert al volop in buitenlandse vliegvelden. „Wat kan Schiphol nu niet wat een geprivatiseerd bedrijf wel zou kunnen?” vraagt Haverkamp zich daarom af.

De VVD, verklaard voorstander van privatisering van Schiphol, staat nu alleen in de Tweede Kamer. Daarbuiten krijgen de liberalen steun van Schiphol-topman G. Cerfontaine. Schiphol kan volgens hem alleen de concurrentie met andere grote Europese luchthavens aan als het snel wordt geprivatiseerd. Schiphol dreigt nu als enige grote vliegveld in Europa zonder beursnotering achter te blijven.

Het kabinet is verdeeld over de kwestie. Minister Zalm, die werkt aan een notitie over de privatisering, betoogde vorige maand dat er in het kabinet geen bezwaren meer leven tegen een beursgang van Schiphol. Toch doen nog steeds geruchten de ronde dat minister Brinkhorst van Economische Zaken zo zijn reserves heeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer