Binnenland

Grap met water kostte Sander het leven

„Ik had geen grip meer op mezelf.” Zo omschreef de 18-jarige Driss Z. het moment waarop hij in oktober vorig jaar met messteken de 21-jarige Sander Bunnig ombracht in de forensisch-psychiatrische kliniek Groot Batelaar in Lunteren. Tegen de jongeman is vrijdag bij de rechtbank in Arnhem zes jaar cel en TBS geëist.

J. Visscher
15 April 2004 08:31Gewijzigd op 14 November 2020 01:08

Het drama in de gedeeltelijk open instelling in Lunteren voltrok zich op 23 oktober vorig jaar. Toen Driss Z., van Marokkaanse komaf, ’s ochtends ontwaakte, zag hij water onder de deur door zijn kamer inlopen. Hij kwam erachter dat Sander Bunnig achter de streek zat. Gefrustreerd stapte Z. op een begeleider van Groot Batelaar af. Die meldde op dat moment geen tijd te hebben. Kort daarna werd Z. door Sander met een brandslang natgespoten.

De woedende Z. stapte naar de keuken en greep een groot mes uit de bestekla. In blinde woede stak hij in op Sander. Die probeerde nog naar buiten te vluchten. Dat mocht niet baten. Hij overleed aan steekwonden in zijn nek.

„Ik ben nog nooit in mijn leven zo boos geweest”, zei Z. vrijdag. „Ik was niet zomaar boos of kwaad, ik was furieus. Ik had geen grip meer op mezelf. Ik vind dit een afschuwelijke daad van mezelf. Ik vraag me nog elke dag af hoe ik dit heb kunnen doen. Ik kom er niet uit.” Uit niets bleek vrijdag dat er voorafgaand aan de steekpartij langdurige treiterijen zijn geweest. „Ik had niks tegen Sander”, zei Z.

Over wat er precies gebeurd is nadat Z. het mes uit de la greep, bestaan verschillende lezingen. Omstanders, onder wie Sander, zouden hebben geprobeerd het mes van Z. af te pakken. Zelf beweerde Z. vrijdag dat hij, te midden van een man of vijf, een klap heeft gekregen en op de grond viel. Pas daarna zou hij zijn gaan steken. Eerder heeft Z. echter bij de politie niet gezegd dat hij is neergeslagen, zo hield de rechtbank hem voor.

Toen de moordenaar op de bewuste dag buiten bij het bebloede lichaam stond, zou hij iets hebben geschreeuwd als: „Dit krijg je als je zoiets doet.” Zelf zegt Z. dat hij riep: „Waarom?” of „woorden van gelijke strekking.”

Het openbaar ministerie klaagt Z. aan voor moord en wil er niet van weten dat de jongeman uit zelfverdediging zou hebben gehandeld. „Er is geen sprankje noodweer”, aldus officier van justitie mr. M. de Weert.

Z. is al eerder veroordeeld voor agressief gedrag. Hij zat eerder in de gevangenis in Spijkenisse. De moord pleegde hij in proeftijd. Een psychiater waarschuwde eerder voor agressieve uitbarstingen van Z. Juist in Groot Batelaar had hij daarvoor behandeld moeten worden.

Advocaat mr. H. Andel pleitte voor een lagere celstraf. Hij wees erop dat instelling Groot Batelaar het Z. „wel erg makkelijk” heeft gemaakt. „De messen lagen letterlijk voor het grijpen.” De instelling had er volgen de raadsman rekening mee moeten houden dat Z. agressieve buien kon hebben. Het beleid is inmiddels aangescherpt, aldus Andel. Ook zei de advocaat dat Z. eerst naar iemand van de leiding stapte, maar daar niet direct gehoor kreeg.

Officier van justitie De Weert bestreed de kritiek van Andel. Ze wees erop dat Groot Batelaar een open instelling is, zonder hekken. „Er is er maar één verantwoordelijk voor de grote agressie, en dat is Z.” Volgens het Pieter Baan Centrum is Z. verminderd toerekeningsvatbaar. De jongeman is opgegroeid bij zijn opa en oma. De dood van zijn opa, twee jaar terug, kwam hard aan. Rond die tijd is de verdachte snel afgegleden.

Overigens werkte Z. als interviewer bij een Rotterdamse tv-zender. Hij sprak onder meer met de Rotterdamse burgemeester Opstelten en met PvdA-leider Melkert. „Z. was een intelligente jongen, die eruit sprong. Mensen uit zijn omgeving zijn dan ook verbijsterd dat hij iemand heeft doodgestoken”, aldus een medewerker van het tv-station.

De rechtbank doet uitspraak op 28 april.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer