Binnenland

Vrijwel alle middelbare scholieren leren door

In het vorige schooljaar (2014/2015) behaalden bijna 180 duizend leerlingen een diploma in het voorgezet onderwijs. Van hen ging ongeveer 92 procent het volgende schooljaar een vervolgopleiding doen. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het CBS.

Redactie binnenland
7 July 2016 10:30Gewijzigd op 16 November 2020 04:52
Vwo'ers krijgen hun diploma. beeld ANP, Evert-Jan Daniels
Vwo'ers krijgen hun diploma. beeld ANP, Evert-Jan Daniels

Vooral de geslaagden uit het vmbo startten na de zomer direct met een nieuwe studie. Het ging om 98 procent van alle vmbo’ers. Deze jongeren zijn immers vaak nog leerplichtig. Van de havo- en vwo-leerlingen kiest circa 85 direct voor een vervolgopleiding.

Opvallend is dat dames vaker een lagere vervolgopleiding kiezen dan jongens. Het CBS verklaart dat uit het feit dat veel opleidingen die onder meiden populair zijn niet op vwo-niveau te volgen zijn. Denk aan Maatschappelijk Werk en Dienstverlening of Verpleegkunde. Ook kiezen dames na hun middelbare schooltijd vaker voor een tussenjaar.

Van de havo-leerlingen die vorig jaar hun diploma ontvingen is meer dan drie kwart gaan studeren in het hoger beroepsonderwijs. Jongens kozen vaker dan meisjes voor het hbo. Van de jongens ging bijna 78 procent naar het hbo, van de meisjes 74 procent.

Drie kwart van de gediplomeerde vwo-leerlingen ging vorig jaar studeren in het wetenschappelijk onderwijs. Jongens maakten die overstap iets vaker (79 procent) dan meisjes (71 procent). Van de vwo-gediplomeerden koos 10 procent voor het hbo. Jongens stroomden met 8 procent minder vaak dan meisjes (12 procent) door naar het hbo. Bepaalde opleidingen die populair zijn onder meisjes komen alleen op hbo-niveau voor, zoals de opleiding Leraar basisonderwijs (pabo).

De uitstroom van leerlingen na de middelbare school ligt zowel op de havo als op het vwo rond de 15 procent. Wat betreft het vwo is dat percentage een stuk hoger dan in de twee voorafgaande jaren. Toen was de uitstroom respectievelijk 8 procent (2012/2013) en 11 procent (2013/2014).

Die grotere uitstroom valt samen met de invoering van het leenstelsel. Leerlingen die vorig schooljaar een diploma haalden en gingen studeren in het hoger onderwijs waren de eersten die vielen onder het nieuwe leenstelsel.

In de jaren daarvoor kwamen nieuwe studenten in het hoger onderwijs nog in aanmerking voor een basisbeurs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer