Kamer gaat in debat over waterschade
De Kamer debatteert donderdag, vlak voor het zomerreces, over de waterschade in Zuidoost-Nederland.
CDA-Kamerlid Geurts kreeg daarvoor dinsdag in de Kamer de handen op elkaar. Even daarvoor had een brede coalitie van provincie- en gemeentebesturen, waterschappen, woningcorporaties, werkgevers- en landbouworganisaties een petitie aan de Kamer aangeboden. Daarin roepen ze de politiek op om de gebieden in Noord-Brabant en Limburg die zijn getroffen door overvloedige regenval en een hagelstorm de zogeheten WTS-status te geven. Dan treedt de Wet tegemoetkoming schade in werking. Dat biedt mogelijkheden om de getroffen burgers, bedrijven en instellingen snel tegemoet te komen bij schade aan onder meer woningen, infrastructuur en gewassen die redelijkerwijs niet verzekerbaar was.
De aanbieders van de petitie willen dat Den Haag in actie komt omdat het extreme weer de regio „onevenredig hard” heeft getroffen. „Er was nog nooit zo veel neerslag in één keer gemeten in Nederland.” Ze menen verder dat „de gevolgen van deze uitzonderlijke natuurverschijnselen niet enkel voor de getroffen burgers en ondernemers gevolgen mogen hebben.” Volgens de Limburgse gedeputeerde Van der Broeck kan de schade oplopen tot een miljard euro. Daarvan is de helft directe schade en de andere helft gevolgschade.
Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) wil tot nu toe niets weten van schadevergoedingen. Hij stelt steeds dat agrariërs zich via een weersverzekering kunnen indekken tegen neerslagschade. De aanbieders van de petitie betwisten dat dus. Daarnaast zeiden ze dinsdag dat de verzekering slechts een beperkt deel van de schade vergoedt. Zo kunnen boeren zich wel verzekeren tegen regen- en hagelschade, maar niet tegen schade door het water dat na de regenval weer omhoog komt en dan pas schade veroorzaakt aan gewassen, wegen en bedrijven.
Onder meer CDA en SGP vinden dat het kabinet de regio ook moet bijstaan. Voor toekenning van de gevraagde WTS-status is echter nog geen Kamermeerderheid.