Inspectie SZW: Werk in kassen vaak nog onveilig
In de glastuinbouw wordt „nog steeds” onveilig gewerkt. Dat maakte de Inspectie SZW –de voormalige Arbeidsinspectie– maandag bekend op basis van controles bij 430 bedrijven.
Van deze groep bleek bijna de helft regels voor veilig werken te overtreden. Blootstelling aan gevaarlijke stoffen, onzorgvuldig werken op hoogte en onveilige machines zijn de belangrijkste overtredingen. Die zijn goed voor 68 procent van het totaal. De meeste overtreders kregen van de inspectie een waarschuwing of een zogeheten eis tot naleving. In 11 procent van de gevallen is het werk stilgelegd of werd er een boeterapport opgemaakt.
De dienst controleerde ook ruim tachtig tuinbouwbedrijven op zogeheten arbeidsmarktfraude. Hierbij bleek dat een kwart zijn werknemers minder dan het minimumloon betaalt of ze te lang laat werken. Bedrijven hielden geen goede registratie van de arbeids- en rusttijden bij, waardoor naleving van de regels op dit gebied niet te controleren is. Vooral aspergetelers –goed voor een kwart van de inspecties op arbeidsmarktfraude– laten steken vallen: in de helft van de gevallen hadden aspergebedrijven hun zaken niet op orde.
Volgens de inspectiedienst zijn de problemen in de glastuinbouw relatief groot, vergeleken met andere bedrijfstakken. Daarom is het zaak „regelmatig te blijven controleren.” Tuinders proberen voortdurend hun kosten te verlagen vanwege de forse internationale concurrentie in hun sector, verklaart de dienst. Ook is er bij de oogst in sommige teelten in korte tijd veel personeel nodig. Telers zoeken daarvoor „goedkope arbeidskrachten die flexibel beschikbaar zijn.”
Het aantal overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen is de afgelopen jaren „duidelijk verminderd.” Bij 11 procent van de gecontroleerde bedrijven waren illegaal mensen van buiten Europa aan het werk.
Volgens paprikateler Wim van den Boomen uit Someren, tevens specialist sociale zaken bij boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland, lopen tuinders niet weg voor hun verantwoordelijkheden. „Maar een beperkt aantal ondernemers blijft hardleers.” Arbeidsmarktfraude noemt hij „onnodig en buitengewoon schadelijk voor de gehele agrarische sector.”