Europese kiezer moet niet luisteren naar populisten
In Brussel hadden ze na de uitslag van het referendum in Groot-Brittannië ongetwijfeld gehoopt dat de tegenslagen voor 2016 wat betreft de Europese Unie nu wel geïncasseerd waren. Maar dan hadden ze buiten het hoogste rechtscollege van Oostenrijk gerekend. Dat bepaalde namelijk vrijdag dat de verkiezingen voor een nieuwe president over moeten. Er zouden te veel onregelmatigheden bij het tellen van de stemmen geconstateerd zijn. En gezien het kleine verschil tussen de twee kandidaten koos het constitutioneel hof in Oostenrijk voor nieuwe verkiezingen.
En daarmee staat de angst in Brussel dat de rechtste FPÖ-kandidaat Norbert Hofer wordt gekozen tot president weer rechtovereind. De nu gekozen kandidaat Alexander van der Bellen, die in de verkiezingen een minieme voorsprong kreeg op Hofer, is een groot pleitbezorger van de EU. Hofer is z’n tegenpool en heeft inmiddels al gezegd dat het zeker niet uitgesloten is dat, als hij aan de macht komt, er in Oostenrijk een referendum komt over het lidmaatschap van de Europese Unie. En hoewel Oostenrijk veel kleiner is dan het Verenigd Koninkrijk, zou het uittreden van een euroland minstens zo’n harde klap voor Brussel zijn als de brexit.
Ondertussen komt het Verenigd Koninkrijk langzaam bij van de verdoving van de referendumuitslag van 23 juni. De chaos in de politiek is compleet nu Boris Johnson, een van de grote voorvechters van een brexit, besloten heeft zich niet kandidaat te stellen als partijleider van de Conservatieven. En dus zal hij ook geen premier worden van het Verenigd Koninkrijk. Hij acht zichzelf niet geschikt om het land uit de huidige crisis te leiden. Daarin heeft hij trouwens gelijk. Maar feit is dat hij wel een van de veroorzakers is geweest van die crisis. Schrijver Geert Mak noemde dit gedrag de afgelopen dagen zeer terecht „belletje trekken.” Gedrag dat trouwens niet alleen Johnson vertoont, maar veel bepleiters van de brexit.
In Engeland werd de afgelopen dagen met verbijstering geconstateerd dat nogal wat gepeperde uitspraken die tijdens de brexitcampagne gedaan werden over de EU op z’n zachtst gezegd niet kloppen. Door het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU wordt de immigratie niet gestopt en wordt er bij lange na niet zo veel geld bespaard als was beloofd. De media die nu triomfantelijk al deze beloften doorprikken, moeten zich schamen dat ze dat niet vóór 23 juni hebben gedaan.
Populistische politici in Europa zouden door de nasleep van de brexit hun lesje geleerd moeten hebben. Maar het tegendeel lijkt het geval nu er ook in Oostenrijk een anti-EU-campagne op stoom lijkt te komen. Een vuurtje dat Wilders in ons land en Le Pen in Frankrijk maar wat graag verder opstoken.
Het is te hopen dat dit voor Brussel dringende redenen zijn om nu eens écht werk te maken van de beloofde hervormingen en een eind te maken aan alle bureaucratie en geldverspilling.
Voor de kiezer in de Europese Unie is het zaak zich niet te laten verleiden door lege beloften van populisten. Want gemakkelijke oplossingen zijn, zeker als het gaat over de samenwerking in Europa, simpelweg géén oplossingen.