Cultuur & boeken

Gezelschappen in het verre Amerika

Titel:

Ds. A. T. Vergunst
14 April 2004 12:54Gewijzigd op 14 November 2020 01:08

”In veraf gelegen streken”
Auteur: L. Vogelaar
Uitgeverij: Gebr. Koster, Barneveld, 2003
Pagina’s: 90 5551 294 x; 212
Prijs: € 17,50. Vroeger werd wel eens gezegd: „In Amerika kan alles.” Dat die zinsnede ook op het kerkelijk leven betrekking heeft, wordt wat duidelijker door het boekje van L. Vogelaar getiteld ”In veraf gelegen streken”.

De auteur heeft ons een pittige schets aangereikt over verscheidene aspecten van het Amerikaanse kerkelijke leven van de kerken die in Nederland hun oorsprong hadden.

Aan de hand van verschillende levensgeschiedenissen van predikanten wordt het begin van diverse ”reformed” (gereformeerde) kerken naar voren gebracht. De lens van de auteur is niet specifiek op een enkel kerkverband gericht, hoewel de rode draad door het boek de historische ontwikkeling van de Gereformeerde Gemeenten blijkt te zijn.

Vogelaar beschrijft in vogelvlucht de geschiedenis vanaf 1850 tot het recente verleden. We nemen kennis van de vele reizen die predikanten van diverse kerkverbanden maakten om de verspreide, opbloeiende gemeenten te dienen. Ook blikken we af en toe in het ruige van het emigrantenleven. Het was alles niet zo mooi als men beweerde in het oude vaderland.

Door het boek heen nemen we ook kennis van het geestelijke leven van Gods kinderen. In de vroegere jaren was er nog sprake van de ”gemeenschap der heiligen”. Een zekere ds. Smith, in Grand Rapids, wordt zo aangehaald: „Wij hadden toen om de veertien dagen gezelschap. En dat was niet een gezelschap van mensen die aan één kerk hoorden, maar er lagen geen steenhopen tussen. Gelukkig niet! Het is gelukkig als de steenhopen eens wegvallen. Dat is allemaal ballast. Er kwamen er van verschillende kerken, maar in wezen waren zij één. Het waren dikwijls aangename ogenblikken die wij daar doorbrachten.” Daar lijkt weinig van over te zijn in deze dagen, helaas.

Het boek is het vooral interessant voor hen die goed bekend zijn met het land en het kerkelijke leven dat beschreven wordt. Zonder die kennis zou ik me wat verloren gevoeld hebben in dit boek. De lezer moet veel sprongen maken om het gehele betoog goed te kunnen volgen. Dat is duidelijk een zwakheid in de samenstelling van deze uitgave. De Amerikaanse gemeenten zouden gediend zijn met een vertaling van verschillende van deze historische schetsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer