Buitenland

„Ik ben bang voor een nieuw Vietnam”

Overal in de Verenigde Staten hebben mensen dinsdag in hun huiskamer of in het café de tv aangezet om te luisteren naar president George Bush, die na de bloedigste week van de militaire campagne in Irak het land toesprak en vragen beantwoordde. Hier volgen enkele meningen.

Mitch Stacy (AP)
14 April 2004 10:51Gewijzigd op 14 November 2020 01:08

Dennis Nelson, die een pizza zit te eten in een veteranenclub in Tampa in Florida, heeft gehoord wat hij van Bush verwachtte: de Verenigde Staten laten zich niet afschrikken in Irak. De 51-jarige Vietnam-veteraan is blij dat Bush de rug rechthoudt nu het in Irak slecht gaat en in de VS de twijfel over de onderneming toeslaat. „Hij heeft ons een plan gegeven over wat we gaan doen, en we gaan ons niet laten tegenhouden, zegt Nelson, een Republikein. „Ik was trots op de president dat hij ons er niet van laat weerhouden dit te voltooien.”

In de South Side van Chicago zitten ongeveer twintig leden van de Task Force for Black Political Empowerment voor de buis. De actiegroep is een verklaard tegenstander van de oorlog in Irak. „Ik heb medelijden met hem”, zegt A. L. Reynolds (68), een gepensioneerde zakenman uit Chicago, die zegt politiek onafhankelijk te zijn. „Hij heeft niet één vraag van de verslaggevers beantwoord, hij heeft zich niet verontschuldigd, hij gedraagt zich arrogant en hij zal niemand overtuigen met zijn redevoering. Ik heb medelijden met hem en ik vrees het ergste voor ons.”

In Dearborn in Michigan heeft imam Husham al-Husainy naar Bush gekeken op een klein tv’tje in zijn kantoor in het Islamitisch Centrum Karbalaa, terwijl tientallen mannen in de gebedsruimte deelnamen aan het avondgebed. De uit Irak afkomstige geestelijke zegt dat de doelstellingen van Bush om Irak democratie en stabiliteit te brengen goed zijn, maar dat hij er kennelijk niet in slaagt het vertrouwen van het Iraakse volk te winnen. „Wat hij zei over de noodzaak om Saddam te verwijderen, is waar, en de noodzaak om de terroristen te bestrijden is ook waar. Maar de manier waarop hij het doet, ziet er niet altijd uit als iets dat goed is.”

Mike Peno, een 47-jarige technicus bij een kerncentrale, heeft naar Bush gekeken in een café-restaurant in Baton Rouge in Louisiana. Hij is teleurgesteld. „Ik dacht echt dat hij ons zou vertellen hoe hij dit verder gaat doen en ik heb het niet gehoord”, zegt hij. „Ik vraag me echt af of we er goed aan doen om daar te zijn.”

Jeff Gray (53), een autoverkoper in Atlantic City in New Jersey, wiens vader tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgsgevangen werd gemaakt, zegt achter Bush te staan. „Maar ik ben bang voor wat er gebeuren gaat, omdat ik bang ben dat het een nieuw Vietnam zal worden.”

Jill Zack (26), marketing manager in Albuquerque in New Mexico, beschuldigt Bush ervan zijn verhaal te hebben veranderd. „We zijn er heengegaan omdat we bang waren dat ze massavernietigingswapens hadden, maar nu gaat het om de Iraakse vrijheid”, zegt hij. „Maar is dat ónze wens of hún wens?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer