Buitenland

Duitse grottenolm krijgt nageslacht

RÜBELAND (ANP/DPA). Blind, bleek en eeuwig jong. Dat zijn enkele kenmerken van de grottenolm, een zeldzame salamander die in donkere spelonken leeft. In het ‘Hermannhol’ in de Harz wonen zeven Duitse exemplaren van meer dan zestig jaar oud. Zij gaan, als het meezit, eindelijk voor nageslacht zorgen.

1 July 2016 17:59Gewijzigd op 16 November 2020 04:42

De wetenschappers die het ogenloze amfibie, dat er uitziet als een 30 centimeter lange kruising tussen een regenworm, albino paling en salamanderlarve, bestuderen, hebben twee eitjes gevonden. Om opeten te voorkomen, zijn die in een aquarium gelegd. Eén is opgelost maar uit de ander kruipt binnenkort een ‘drakenbaby’.

„We denken in augustus of september”, zei Markus Mende, namens de stad Oberharz am Brocken begaan met het studieproject. „We hebben geen ervaring.” Het is niet bekend hoe lang het duurt voordat een ei uitkomt, wel dat het samenhangt met de watertemperatuur.

De soort, die honderd jaar kan worden maar eruit blijft zien als een gegroeide larve, komt van nature voor in grotten op de Balkan aan de Adriatische kust. In de vorige eeuw zijn er elders in Europa voor onderzoek vergelijkbare leefomgevingen gemaakt. Voortplanting is een groot probleem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer