Kerk & religie

Overzicht onderzoek commissie-Deetman naar misbruik in RKK

De commissie-Deetman, die het seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk onderzoekt, presenteerde vanmorgen haar eindrapport. Hieronder een overzicht van het onderzoek sinds 2010.

Redactie kerk
29 June 2016 14:36Gewijzigd op 16 November 2020 04:36
Deetman.  beeld ANP, Evert Elzinga
Deetman. beeld ANP, Evert Elzinga

26 februari 2010: NRC Handelsblad en de Wereldomroep maken bekend dat in de jaren zestig en zeventig zeker drie kinderen zijn misbruikt door paters van de salesiaanse congregatie in het Don Ruaklooster in ’s-Heerenberg. Het bericht leidt tot een stroom aan reacties bij het meldpunt voor seksueel misbruik van de Rooms-Katholieke Kerk, Hulp & Recht in Utrecht.

9 maart: De Rooms-Katholieke Kerk stelt samen met de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) een breed, extern en onafhankelijk onderzoek in naar het misbruik binnen rooms-katholieke instellingen. Oud-Kamervoorzitter en voormalig minister Wim Deetman (CDA) zal het vooronderzoek begeleiden.

24 maart: „Wir haben es nicht gewusst. Het is een beladen term. Maar het is wel waar”, zegt kardinaal Simonis in een televisieprogramma. De opmerking zorgt voor een golf aan geschokte reacties, ook binnen de rooms-katholieke gemeenschap. Diezelfde week biedt Simonis zijn excuses aan.

11 mei: De bisschoppen en de KNR stemmen in met het voorstel van Deetman over het misbruikonderzoek. Deetman kan aan de slag. Hij stelt een onderzoekscommissie aan van vijf wetenschappers; zelf wordt hij voorzitter.

19 juli: Er blijkt een breder onderzoek te worden gedaan naar misbruik in de jeugdzorg, onder leiding van de commissie-Samson. Dit naar aanleiding van berichten over onder anderen kinderen die door de kinderbescherming in rooms-katholieke instellingen waren geplaatst.

30 november: De commissie-Deetman heeft sinds medio maart ruim duizend meldingen van seksueel misbruik en mishandeling ontvangen. Van het meldpunt Hulp & Recht ontvangt de onderzoekscommissie nog eens 1200 meldingen. Hoeveel dubbele meldingen daarbij zitten, moet nog worden onderzocht.

6 december: Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet niets in een parlementaire enquête naar seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Een groep van 200 slachtoffers, die geen vertrouwen heeft in de commissie-Deetman, had daarom gevraagd.

9 december: De commissie-Deetman adviseert de Rooms-Katholieke Kerk het huidige meldpunt Hulp & Recht, dat volgens haar tekort is geschoten in de hulp aan slachtoffers van seksueel misbruik, om te vormen tot een nieuwe organisatie. Die zou moeten bestaan uit een klachtencommissie, een meldpunt voor seksueel misbruik en een professioneel kwaliteitscentrum. De kerk zou bovendien moeten overwegen slachtoffers een collectieve regeling aan te bieden. De Nederlandse bisschoppen en religieuze oversten betuigen die middag hun “diep gevoelde medeleven” met de slachtoffers van seksueel misbruik. Ook bieden zij hun excuses aan.

14 december: De Nederlandse bisschoppen en de KNR nemen de aanbevelingen van de commissie-Deetman wat betreft de reorganisatie van Hulp & Recht over. De verbeteringen moeten op 1 juli zijn doorgevoerd en er moet een vernieuwde hulpverlening en klachtenafhandeling zijn voor slachtoffers. De zogeheten commissie-Lindenbergh zal zich buigen over de genoegdoening voor slachtoffers. Een speciale commissie van twee letselschadeadvocaten en een hoogleraar privaatrecht komt voorjaar 2011 met een advies over de civielrechtelijke aspecten van de zaken omtrent het seksueel misbruik, zoals verjaring en aansprakelijkheid.

22 juni 2011: De commissie-Samson heeft 500 meldingen van misbruik in de jeugdzorg geanalyseerd en is geschokt door de aard, duur en frequentie van de gevallen.

7 november: De Rooms-Katholieke Kerk komt met een financiële regeling voor mensen die als minderjarige slachtoffer zijn geworden van misbruik. De schadevergoeding varieert al naar gelang de ernst van 5000 tot 100.000 euro.

8 november: De commissie-Deetman zegt in een tussenrapport dat de kerk zich meer moet inleven in minderjarigen die binnen rooms-katholieke instellingen zijn misbruikt. Daarnaast moet de eerste opvang van slachtoffers beter. De commissie adviseert een herkenbaar en toegankelijk meldpunt voor slachtoffers. De kerk gaat met de aanbevelingen aan de slag.

13 December: Het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK laat weten dat de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk in totaal 2111 meldingen en 638 klachten heeft geregistreerd. Van de afgehandelde klachten is 47 procent gegrond verklaard.

16 December: De commissie-Deetman presenteert haar eindrapport.

18 Januari 2012: Aartsbisschop W. J. Eijk zegt tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer namens de Nederlandse bisschoppen dat de kerk seksueel misbruik met wortel en tak uit zal roeien. Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (Klokk) en Mea Culpa United stellen dat het rapport van Deetman niet volledig is.

30 Januari: Een Kamermeerderheid van PvdA, PVV, SP en GroenLinks wil dat er een vervolg komt op het onderzoek van Deetman naar het seksueel misbruik binnen de Rooms- Katholieke Kerk en de rol van de overheid.

31 Januari: De Kamer spreekt over het rapport. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) vraagt de Rooms-Katholieke Kerk en de commissie-Deetman het afgeronde onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen uit te breiden. De Kamer wil dat de bejegening van vrouwen en meisjes door geestelijken in rooms-katholieke instellingen, zoals jeugdinternaten, alsnog zo volledig mogelijk in kaart wordt gebracht. Deetman reageert positief en gaat half februari aan de slag.

15 februari: De Kamer ziet nog niks in een parlementair onderzoek naar misbruik in de RKK.

4 april: De Kamer hoort Deetman opnieuw.

30 mei: Er komt een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van de psychiatrie en de invloed daarop van de Rooms-Katholieke Kerk, meldt staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) in reactie op een verzoek vanuit de Kamer.

31 augustus: Het onderzoek naar seksueel misbruik van en geweld tegen minderjarige vrouwen in de Rooms-Katholieke Kerk gaat van start onder leiding van Deetman.

11 maart 2013: Het rapport is klaar. Meisjes waren niet vaker slachtoffer dan jongens, stelt het rapport. De RKK biedt haar excuses aan aan minderjarige vrouwen die slachtoffer zijn geworden van misbruik in de kerk.

28 maart: Deetman spreekt met de Kamer over het rapport en roept de RKK op haast te maken met de afwikkeling van zaken. Hij ervaart tegenwerking vanuit delen van de kerk.

24 oktober: Een speciale commissie van de RKK gaat vergoedingen uitkeren aan mensen die als minderjarige slachtoffer waren van excessief geweld in de kerk.

18 oktober: Het seksueel misbruik door geestelijken gaat de RKK in Nederland ongeveer 39 miljoen euro kosten, meldt de kerk.

30 mei 2016: In NRC Handelsblad klinkt kritiek op het optreden van Deetman vanuit de slachtoffers van misbruik.

28 juni: De commissie-Deetman presenteert zijn eindrapport en adviseert om slachtoffers van seksueel misbruik niet gebonden te laten zijn aan hun geheimhoudingsplicht. Deetman adviseert de leiding van de kerk, ook in het Vaticaan, op de hoogte te brengen van de conclusies.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer