Journaliste Fidan Ekiz schrijft essay voor Maand van de Geschiedenis
Het essay voor de 13de Maand van de Geschiedenis (met het thema ”Grenzen”) wordt geschreven door Fidan Ekiz (Rozenburg, 1976).
De Nederlandse journaliste en documentairemaakster zal in het essay aan de hand van persoonlijke ervaringen het verloop van migratie en assimilatie binnen de Nederlandse samenleving schetsen, vanaf de aankomst van haar Turkse ouders in Nederland tot aan de spanningen en tegenstellingen vandaag de dag.
Ekiz werd voorafgegaan door onder meer Ahmed Aboutaleb, Coen Verbraak, Michel Krielaars en Martin Sommer. Het essay wordt door de CPNB uitgegeven en is tijdens de Maand van de Geschiedenis, jaarlijks in oktober, in de boekhandel te koop voor € 3,50.
Fidan gaat in haar essay in op het verloop en de tragiek van immigratie binnen de Nederlandse samenleving, vanaf de aankomst van haar Turkse ouders in Nederland, de dromen, verwachtingen, teleurstellingen tot aan de spanningen en tegenstellingen vandaag de dag. Ekiz schuwt persoonlijke anekdotiek noch opinie in haar essay, dat tevens een verkenning vormt voor een groter boek over dit onderwerp, dat naar verwachting eind 2017 bij Uitgeverij Podium het licht zal zien.
Tijdens de Irak-oorlog berichtte Fidan Ekiz als oorlogscorrespondent vanaf de Turks-Iraakse grens en vanuit Noord-Irak. Later werd zij Turkije-correspondent voor RTL Nieuws en de kranten van de Geassocieerde Persdiensten (GPD). In 2009 maakte Fidan samen met Kees Schaap de vijfdelige documentaireserie ”Veerboot naar Holland” (VARA) over het emigratieverhaal van enkele Turkse gezinnen, waaronder dat van haarzelf. De documentaire werd bekroond met de Erasmus EuroMedia Award en de Rotterdamse Persprijs. Voor de VARA maakte zij onder meer de documentaire ”Ik zie een verre reis” en het onlangs uitgezonden ”De Pen en het Zwaard” (VARA). Hierin reist zij naar conflictgebieden om onafhankelijke media te bezoeken.
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert de Maand van de Geschiedenis in samenwerking met ruim veertig culturele, toeristische en mediapartners. Het vfonds is hoofdinvesteerder van de Maand en de Nacht van de Geschiedenis. Op zaterdag 29 oktober organiseert Het Rijksmuseum de Nacht van de Geschiedenis.
De Libris Geschiedenis Prijs is een onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt 30 oktober bekendgemaakt en uitgereikt. Er is een bedrag van € 20.000,- aan verbonden. Naast het uitgeven van het essay selecteert de CPNB voor de Maand van de Geschiedenis een aantal toptitels binnen het thema, die speciaal onder de aandacht worden gebracht.
De activiteiten tijdens de Maand van de Geschiedenis worden georganiseerd door bibliotheken, musea, boekhandels, archieven, historische verenigingen, gemeenten en vele andere organisaties verspreid over heel Nederland.
Voor het programma en meer informatie zie: www.maandvandegeschiedenis.nl.