Bouterse bezorgd over veiligheid en zichzelf
PARAMARIBO (ANP). Suriname is volgens president Desi Bouterse in een diepe constitutionele crisis verzeild geraakt en daarom gaat hij woensdag in conclaaf met zijn regering en het parlement. De speciale zitting is achter gesloten deuren en begint om 18.00 uur Nederlandse tijd. De bijeenkomst wordt Comité-Generaal genoemd.
Tal van parlementariërs hebben laten weten niets van een crisis af te weten en de nationale veiligheid wordt volgens hen dan ook niet bedreigd. Ze denken dat Bouterse niet zozeer bezorgd is over een crisis, als wel over het strafproces dat donderdag moet worden hervat. Het is het proces over de Decembermoorden en Bouterse is zelf de hoofdverdachte. De Surinaamse wet geeft de regering de bevoegdheid in het belang van de nationale veiligheid de vervolging van verdachten te stoppen.
De moordpartij in december 1982 was een poging prominente tegenstanders van de militaire couppleger Bouterse, die in 1980 de macht greep, uit te roeien. Vijftien vooraanstaande Surinamers werden vermoord. Er is in 2007 een proces tegen de vermoedelijke verantwoordelijken gestart, maar dat strandde toen het parlement in 2012 een amnestiewet aannam. Maar sinds december zijn door justitie besluiten genomen die een hervatting van het proces betekenen. Zo geldt de amnestie niet meer. Donderdag zou daarom het proces weer verdergaan. De aanklagers willen dan met hun strafeis komen.
Suriname werd in 1975 onafhankelijk van Nederland. Het land telt circa 580.000 inwoners. Bouterse heeft als militaire couppleger en als gekozen president de politiek gedomineerd van 1980 tot 1991 en vanaf 2010 tot heden.