„Geen strafexpeditie” jegens Britten
DEN HAAG (ANP). De VVD wil de onderhandelingen met Groot-Brittannië over de uittreding uit de Europese Unie „zo kort mogelijk” houden, maar ze mogen „geen strafexpeditie” jegens de Britten worden. Dat zei VVD-leider Halbe Zijlstra maandag in de Tweede Kamer over de brexit. Zijn PvdA-collega Diederik Samsom wil dat „niet de afrekening, maar het belang van de inwoners” van Groot-Brittannië centraal staat. Nederland moet de andere lidstaten „uit de rancune-modes” zien te krijgen.
Ook Alexander Pechtold van D66 wil „doorpakken” met de onderhandelingen, maar geen pesterij. Hij vindt dat ook de kansen moeten worden gepakt om dingen te veranderen, zoals het telkens verhuizen van het Europees Parlement van Brussel naar Straatsburg.
Net als Samsom en Pechtold wil Zijlstra geen referendum over een vertrek van Nederland uit de unie. Ook het CDA is er niet voor.
CDA-leider Sybrand Buma vindt dat premier Mark Rutte het er op dit moment bij laat zitten: „Vandaag waren de regeringsleiders van Duitsland, Frankrijk en Italië bij elkaar. Waarom zat premier en EU-voorzitter Rutte daar niet bij? In plaats daarvan opende hij een Coca-Colafabriek in Dongen.”
Genoemde partijen vinden dat de EU zich opnieuw moet bewijzen en de heersende onvrede erover moet oppakken. De brexit is een ernstige waarschuwing. Samsom is boos over „de gemakzuchtige analyses” over wie „zo dom” was voor een brexit te kiezen. „Europa gaf op grote vragen geen antwoord en liep bij kleine vragen in de weg.”
Geert Wilders van de PVV bejubelde de brexit uitbundig. De instabiliteit zal tijdelijk zijn, denkt hij. De „patriottische lente” is daar. „Ze zal een zomer worden en overal in het westen doorbreken”. De Britten laten zich niet meer „knechten door Brussel”: „Dat kunnen wij ook.”