SP: Eenverdiener is de pakezel van de staat
DEN HAAG. De SP wil opheldering van staatssecretaris Wiebes van Financiën over „de buitensporige belastingdruk voor eenverdienersgezinnen.”
SP-Kamerlid Bashir stelde maandag tegenover het Reformatorisch Dagblad Kamervragen te hebben gesteld aan de VVD-bewindsman over het bericht dat eenverdieners die 20.000 euro bruto verdienen en hun salaris weten op te voeren naar 31.000 euro er in sommige gevallen netto niet op vooruit gaan, maar zelfs op achteruit.
„Ik vind de berekening verbazingwekkend”, stelt Bashir in een reactie. „Dit is strijdig met het breed gedragen principe dat werk moet lonen.”
Volgens het SP-Kamerlid was hiervoor eigenlijk al gewaarschuwd bij de behandeling van het Belastingplan. „Maar dit pakt wel erg bizar uit. Ik kan mij niet voorstellen dat partijen als D66, VVD en CDA die het Belastingplan aan een meerderheid hielpen dit nog kunnen verdedigen of uitleggen. De eenverdiener is de pakezel van de staat geworden. Dit ondermijnt de solidariteit.”
Doordat in december vorig jaar D66 en het CDA het belastingplan van de coalitiepartijen VVD en PvdA in de Senaat aan een meerderheid hielpen, betaalt een modaal verdienend eenverdienersgezin in 2016 tot wel vijf keer zoveel belasting als een tweeverdienershuishouden met hetzelfde gezinsinkomen. Waar een eenverdienersgezin met een inkomen van 40.000 euro 10172 euro aan belasting kwijt is, hoeft een tweeverdienersgezin, waarin beide partners samen 40.000 euro verdienen (2 keer 20.000), onder de streep slechts 1998 euro aan de fiscus te betalen.
De SP riep het kabinet onlangs al op om in ieder geval eenverdieners met een zieke of gehandicapte partner uit te zonderen van dit beleid dat bedoeld is om de betaalde arbeidsparticipatie te stimuleren. Het kabinet is daartoe echter niet bereid, ondanks het argument dat eenverdieners met een zieke of gehandicapte partner nooit tweeverdieners kunnen worden.
Ook de SGP heeft al aangekondigd het kabinet om opheldering te vragen over de positie van eenverdieners. Volgens SGP-Kamerlid Dijkgraaf maken de berekeningen „duidelijk dat het beleid volstrekt doorschiet. Belastingheffing is noodzakelijk om de overheidsuitgaven te financieren. Maar als het verwordt tot een systeem waarbij je soms méér inlevert dan je verdient, dan is de rechtvaardiging in discussie.”
Lees ook in Digibron
De helft meer loon, maar niet extra verdienen (Reformatorisch Dagblad, 21-06-2016)