INretail: RMU voegt niets toe aan cao-tafel
ZEIST. De RMU heeft geen andere mening dan FNV en CNV en derhalve geen toegevoegde waarde in het onderhandelingsproces over een nieuwe cao voor de mode-, woon- en sportbranche. Dat zei een woordvoerder van INretail, de werkgeversorganisatie in deze sector, vrijdag in reactie op kritiek van de RMU.
De RMU is verbolgen over het feit dat zij dit jaar niet aan de onderhandelingstafel is uitgenodigd, terwijl zij tot 2014 partij was in de cao voor de modewinkels. Volgens de reformatorische vakorganisatie heeft dat te maken met haar opstelling rond zondagswerk en zondagstoeslagen.
INretail spreekt dat tegen. „Dat heeft er niets mee te maken. De opstelling van de RMU in die kwesties was (vorig jaar, red.) gelijk aan die van FNV en CNV. Deze twee partijen zijn wel uitgenodigd”, zegt de woordvoerder. Hij voegt eraan toe dat de „onjuiste weergave van zaken” door de RMU zijn organisatie verbaast, „gezien de statuten op basis waarvan de RMU haar werkzaamheden verricht.”
Hij noemt nog een tweede reden om de RMU niet bij de onderhandelingen te betrekken: de RMU wilde vorig jaar geen kennisnemen van –en zich eventueel aansluiten bij– het cao-akkoord tussen INretail en de kleine vakbond Alternatief voor Vakbond (AVV).
RMU-bestuurder Peter Schalk ontkent de aantijging van INretail als zou de RMU de gang van zaken onjuist weergeven. „We hebben om een voorbeeld gevraagd waaruit zou blijken dat onze inbreng geen toegevoegde waarde zou hebben. Toen kwam INretail zelf met de zondagstoeslag. Voor ons is juist het behoud van de speciale positie van de zondag een zeer principieel punt. Daarom konden we ook niet aanhaken bij het cao-akkoord met AVV.”
De verhouding tussen INretail en RMU, CNV en FNV kwam eind 2014 onder druk te staan. De vakorganisaties weigerden destijds in te stemmen met een verlaging van de toeslag voor zondagswerk, waarna INretail het in 2015 wel eens werd met AVV.
De huidige cao loopt op 1 juli af. INretail onderhandelt over een nieuwe cao met De Unie, AVV en CNV. FNV Handel haakte deze week af, omdat INretail wil schrappen in de avond- en de zaterdagtoeslagen. Het CNV bleef zitten.
„INretail wilde aanvankelijk de toeslagen op zon- en feestdagen verlagen. Daar wilden wij niet in meegaan. Maar INretail heeft dat voorstel teruggetrokken. Over andere maatregelen praten we verder”, zegt CNV-onderhandelaar Wessel Breunisse. Hij wijst erop dat de branche onder druk staat. „Werknemers zijn juist nu gebaat bij een goede cao. Wij zetten bijvoorbeeld in op opleiding en ontwikkeling, zodat mensen een betere positie op de arbeidsmarkt hebben als ze hun baan onverhoopt kwijt mochten raken.”