Politiek

Europarlementariër Van Dalen (CU/SGP): EU staat net als Groot-Brittannië op kruispunt

BRUSSEL. De Britten staan op een kruispunt: in de EU blijven of eruit stappen? Maar ook de EU als geheel bevindt zich op een cruciaal punt. „De Unie zit in een midlifecrisis”, meent Europarlementariër Van Dalen (Christen­Unie/SGP). „Modder daarom niet langer door op de oude weg van meer Europa, maar ga met nieuw elan voor een EU die zich alleen richt op grensoverschrijdende problemen.”

Kees de Groot
22 June 2016 11:38Gewijzigd op 16 November 2020 04:26
De EU moet hervormen, meent CU-SGP-Europarlementariër Van Dalen. Ongeacht de uitslag van het Britse referendum. beeld ChristenUnie
De EU moet hervormen, meent CU-SGP-Europarlementariër Van Dalen. Ongeacht de uitslag van het Britse referendum. beeld ChristenUnie

Hectische en spannende dagen zijn het voor Van Dalen. Intensieve gesprekken heeft hij de afgelopen tijd gevoerd met zijn Britse fractiegenoten in de Groep van Europese Conservatieven en Hervormers. Die zijn tot op het bot verdeeld over de vraag of Groot-Brittannië de EU moet verlaten. „Sommigen laten vooral het hart spreken. Die zeggen: „Het is genoeg geweest met Europa. Wij zijn het zat dat Brussel over ons en zonder ons beslist. We moeten de soevereiniteit weer naar ons terughalen.””

Anderen daarentegen laten vooral het hoofd spreken. „Denk na”, zeggen zij: „Als we uit de EU gaan, pakt dat economisch gezien nadelig voor ons uit.”

Wat geeft donderdag bij het referendum de doorslag: hoofd of hart?

„De EU is doorgeslagen: die is zich met steeds meer terreinen gaan bemoeien, van de abortuswetgeving in Polen tot en met fietsroutes op de Veluwe. Ik snap heel goed dat de Britten daarvan af willen. Maar ik hoop vurig dat ze blijven. We moeten hen erbij houden. Een brexit kost ons geld: we moeten dan meer betalen aan de EU-begroting en lopen veel handel mis. Belangrijker: samen met Groot-Brittannië vormt Nederland in de EU een tegenwicht tegen landen als Frankrijk en Duitsland, die alsmaar meer Europa willen. De Engelsen zijn onze natuurlijke bondgenoten om die ontwikkeling te keren.

Ik vrees dat de Britten kiezen voor een vertrek uit de EU. Dat kan leiden tot een uiteenrafeling van Europa. Ik hoor van collega’s uit Finland, Zweden en Dene­marken dat een Brits vertrek daar mogelijk ook tot referenda zal leiden. Dat juich ik niet toe.”

Waarom niet?

„We moeten de EU niet opheffen, maar hervormen. Dat is absoluut nodig. Stoppen met de oude politiek zoals van D66 en GroenLinks. Die zeggen: „Meer Europa moet, meer Europa doet je goed.”

Geen steeds hechtere EU dus, maar kiezen voor een effectieve en efficiënte Unie die zich echt alleen nog maar richt op grens­overschrijdende problemen. Denk dan aan migratie, terrorisme, milieu, visserij en transport.

Als we dat niet doen, zal het rechtse populisme sterk oprukken in de lidstaten. Als in Oostenrijk de FPÖ aan de macht komt en in Frankijk het Front National en als Wilders het in Nederland voor het zeggen krijgt, komen we pas echt in zwaar weer terecht.”

Wat betekent een Brits vertrek voor uw fractie in het Europarlement?

„Die zal dan moeilijker functioneren. Twintig van de 75 fractie­leden komen uit Groot-Brittannië. Een brexit maakt hen vleugellam. Onze politieke effectiviteit zal dan een stuk minder zijn.”

Meer over
Brexit

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer