VS en Egypte positief over vertrek Israël uit Gaza
De Amerikaanse president George Bush en zijn Egyptische ambtgenoot Hosni Mubarak verwelkomen een Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook, mits die deel uitmaakt van een algehele regeling die voorziet in de stichting van een Palestijnse staat.
Bush en Mubarak gaven maandag een persconferentie na hun gesprek over de situatie in het Midden-Oosten. De ontmoeting had plaats op Bush’ ranch in Crawford, in de staat Texas.
De Israëlische premier Ariel Sharon zinspeelt al enige tijd op terugtrekking uit de Gazastrook en delen van de Westoever als er geen schot komt in het vredesproces met de Palestijnen. Bush, die deze week meer van Sharon over zijn voorstel hoopt te horen, zei dat het een „positieve ontwikkeling” zou zijn als Israël de Gazastrook opgeeft. Hij voegde eraan toe dat daarmee „niet de routekaart voor de vrede tussen Israël en de Palestijnen van de baan is. Het is onderdeel van de routekaart, zodat wij weer vooruit kunnen naar de oplossing van twee staten.”
President Mubarak zei dat Egypte wil doen „wat nodig is” om het vredesproces weer op gang te brengen. De Verenigde Staten willen hulp van Egypte om te voorkomen dat Gaza ten prooi valt aan anarchie en het een broedplaats van terroristen wordt als Israël zich terugtrekt. Mubarak zou niet verder willen gaan dan een verscherping van de grensbewaking, om te voorkomen dat wapens de Gazastrook binnen worden gesmokkeld. Ook wil hij de Palestijnse politie helpen met opleidingen en uitrusting.
Sharon gaf maandag aan welke delen van de Westoever hij wil behouden als hij besluit Israël eenzijdig los te maken van de Palestijnen. In de 30.000 inwoners tellende nederzetting Ma’aleh Adumim zei Sharon dat opgave van de Gazastrook en delen van de Westoever Israël veiligheid zal bieden en in staat zal stellen grote blokken nederzettingen te behouden. Naast Ma’aleh Adumim noemde hij Ariel, Givat Ze’ev, Etzion, Kiryat Arba en de kleine Joodse enclave in Hebron. Givat Ze’ev, Ma’aleh Adumim en Etzion liggen respectievelijk ten noorden, oosten en zuiden van Jeruzalem, maar Ariel Kiryat Arba en Hebron liggen diep op de Westoever en de inlijving daarvan bij Israël maakt het moeilijk om een Palestijnse staat met een aaneengesloten gebied te stichten.
„De nederzettingen op de Westoever zijn net zo illegaal als die in Gaza”, zei de Palestijnse minister Saeb Erekat. Als Israël stukken van de Westoever probeert te annexeren, komt er geen vrede en geen veiligheid, zei hij.
Sharon zei te hopen dat zijn plan de Palestijnen zal doen inzien dat zij de extremisten in toom moeten houden. „Wanneer zij zien dat dit het einde van hun dromen is, zullen zij misschien de noodzakelijke stappen zetten.”
Sharon heeft voor zijn plan een ledenraadpleging in zijn Likud-partij aangevraagd. Het referendum wordt 29 april gehouden. Volgens peilingen is maar een kleine meerderheid binnen de Lukud-partij voor Sharons plan. Vooraanstaande tegenstanders zijn een campagne tegen Sharon begonnen. Als Sharon Amerikaanse steun voor zijn plan weet te winnen, wordt het voor de hardliners binnen Likud een stuk lastiger om dwars te gaan liggen.