EU bindt strijd aan tegen fiscaal shoppen
BRUSSEL (ANP). De 28 EU-landen hebben definitief een akkoord over een omvangrijk pakket maatregelen tegen belastingontwijking door multinationals in de EU. De lidstaten hadden tot maandag middernacht om zich te bedenken, nadat vrijdag in Luxemburg een principe-overeenkomst was gesloten.
België wilde zich daar niet aan binden, maar sloot maandagavond toch aan. Ook enkele andere landen hadden aanvankelijk bedenkingen.
Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën), die de onderhandelingen de afgelopen vijf maanden leidde, wees dinsdagmorgen op het belang van het akkoord. „Dat grote bedrijven eerlijk hun belasting betalen is cruciaal voor de bereidheid bij burgers om ook hun deel bij te dragen. Onthullingen als LuxLeaks en Panama Papers hebben het vertrouwen bij burgers in een eerlijk belastingsysteem geen goed gedaan. Ik hoop dat het vertrouwen nu terugkeert.”
Per 1 januari 2019 wordt de renteaftrek beperkt en komt er een heffing zodat activiteiten waarover nog geen belasting is betaald, niet onbelast kunnen worden verplaatst naar een land met een lager belastingtarief. Ook wordt een algemene anti-misbruikbepaling tegen kunstmatige constructies ingesteld.
Het akkoord is minimaal, zeggen de Groenen in het Europees Parlement en ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib. Een eerder onderhandelingsresultaat zou onder druk van lidstaten die tegen waren flink zijn afgezwakt. Volgens Oxfam Novib stelt het daardoor nu niets meer voor.
„Ondanks alle schandalen van de afgelopen jaren willen Nederland, Engeland, België en nog een paar andere landen hun belastingregels liefst zo weinig mogelijk aanpassen”, stelt Francis Weyzig van Oxfam Novib. Ontwikkelingslanden zouden daardoor miljarden aan belastinginkomsten mislopen. Volgens Eva Joly van de Groenen zit er met dit akkoord een gapend gat tussen wat politici na elk nieuw schandaal beloven en de praktijk.