„Iedereen heeft een taak voor vluchteling”
AMERSFOORT. De vluchtelingenproblematiek is enorm, „maar zeg niet dat u niets voor vluchtelingen kunt doen”, aldus ex-vluchteling Zmnako Karem. Hij zei dat zaterdagavond tijdens een vluchtelingendienst in een volle Joriskerk te Amersfoort. „Als een vluchteling in Nederland ook maar een klein beetje liefde ontmoet, dan betekent dat al zo veel. Dus kunt u echt iets doen.”
Stichting Gave en ZOA organiseerden zaterdagavond voorafgaand aan Wereldvluchtelingendag een dienst onder het motto ”Wat mag het u kosten?”
Niet bang zijn
De avond stond onder leiding van Zmnako Karem, een vluchteling uit Irak. Karem vertelde dat hij als gevolg van de oorlog in Koerdistan, in het noorden van Irak, zo’n negen jaar geleden in een kamp terechtkwam. Hij kon niet lezen of schrijven. Dankzij de hulp van ZOA leerde hij lezen en schrijven. „Ziet u wat een geweldige uitwerking een beetje hulp kan hebben?” zei Karem, die vroeger moslim was maar nu christen.
Een andere vluchtelinge, Katrina, ontvluchtte de oorlogsellende in Syrië. „Enkele jaren geleden was mijn land Syrië nog een land waar vrede was. Nu is het verscheurd door oorlog. In Syrië was ik zo bang. Ik dacht elk moment te kunnen sterven. Toen ik in Nederland kwam, bleef ik angstig. Een christin zei tegen mij: „Wees niet bang, je hóéft niet bang zijn.” Dat simpele zinnetje betekende zo veel voor mij. U kunt zich niet voorstellen hoeveel die enkele woorden bij mij teweegbrachten.”
Naar Gods beeld
Henrieke Hommes van stichting ZOA zei dat zij al zo veel vluchtelingenkampen heeft bezocht, maar dat de ellende van iedere vluchteling haar weer raakt. ChristenUniepoliticus Segers vertelde dat hij in Den Haag bijna iedere dag met het vluchtelingenvraagstuk bezig is. „Het gevaar bestaat dat het alleen nog over problemen gaat, maar laten wij niet vergeten dat het mensen betreft, mensen die naar Gods beeld zijn geschapen.” Vervolgens deden Segers, Hommes en Karem een gebed.
Samer Younan uit Syrië is al langer in Nederland. Hij nam Johannes 3:16 als uitgangspunt. „Het woord vluchtelingenproblematiek doet mij pijn”, zei hij. „U zou het ook niet fijn vinden te horen dat u een ”probleem” bent, toch? Weet u dat alle mensen voor God een probleem waren? God loste dat op door Zijn Zoon te zenden.”
Hiermee handelde God anders dan al die mensen die vluchtelingen afwijzen met opmerkingen als: het zijn maar gelukszoekers, zij verkrachten onze meisjes en nemen onze banen in. Younan: „Voor God zijn alle mensen vluchtelingen en Hij roept allen tot Zich. De Verenigde Naties kunnen de vluchtelingenproblematiek niet oplossen. De worteloorzaak van alle ellende is de zonde. Daarom is Jezus Christus de enige oplossing voor de vluchtelingenproblematiek. Als u kinderen van God bent, laat dan die liefde van Christus aan vluchtelingen merken. Help vluchtelingen en nodig hen eens uit voor een maaltijd. Dan zien ook zij door u iets van de liefde van Christus.”
Correctie
Vluchtelingendienst
In het verslag van de vluchtelingendienst in Amersfoort (RD 20-06) staat dat Zmnako Karem zo’n negen jaar geleden in Koerdistan in een vluchtelingenkamp terechtkwam en analfabeet was. Dit is onjuist. Hij heeft als kind op de basisschool in Koerdistan leren lezen en schrijven. Het lesmateriaal op school werd, vanwege de oorlogssituatie op dat moment, gesponsord door organisaties zoals Unicef en ZOA.