Economie

E-nummers op voedsel „risicovol”

Kunstmatige kleur- en smaakstoffen, de zogenoemde E-nummers, bedriegen consumenten en leiden tot onnodige risico’s voor de gezondheid. Dat heeft de Consumentenbond vrijdag gezegd.

ANP
9 April 2004 21:33Gewijzigd op 14 November 2020 01:07

De belangenorganisatie heeft de gevaren van toevoegingen aan voedsel, zoals het risico op kanker, in kaart gebracht. Voedingsexperts zeggen dat er geen reden is voor ongerustheid.

„E-nummers maskeren vaak het gebrek aan kleur, geur of smaak van eten. Ze misleiden de consument”, aldus een woordvoerster van de Consumentenbond. Volgens de bond zijn de stoffen in principe veilig. „Toch kennen diverse toevoegingen bepaalde gezondheidsrisico’s, zoals allergische reacties”, zegt de woordvoerster. Volgens de bond kan hyperactiviteit bij kinderen het gevolg zijn van het eten van kunstmatige kleurstoffen als tartrazine (E102) en erythrosine (E127).

Het Voedingscentrum vindt dat de Consumentenbond ten onrechte het idee wekt dat kunstmatige kleur- en smaakstoffen onveilig zijn. „Dit leidt tot onnodige ongerustheid bij consumenten”, aldus een woordvoerster van het voorlichtingsbureau. „Er zijn inderdaad aanwijzingen dat sommige E-nummers leiden tot overgevoeligheid. Maar dit probleem doet zich vooral voor bij eiwitten in eieren en melk.”

De waarschuwing over risico’s op kanker door E-nummers verwerpt het Voedingscentrum. De Consumentenbond stelt echter: „Sommige kunstmatige kleur- en smaakstoffen zijn niet helemaal vrij van de verdenking kanker te veroorzaken of te bevorderen.” Voorbeelden zijn volgens de bond de kleurstoffen E110, E123, E133, de antioxidanten E320 en E321, het verdikkingsmiddel E407 en de zoetstoffen E952 en E954.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) stelt dat de Consumentenbond geen nieuwe informatie geeft en is niet van plan te adviseren de regels aan te passen. „Voedseladditieven krijgen een E-nummer nadat ze zijn goedgekeurd door de Europese Gemeenschap. Een toevoeging mag pas gebruikt worden na een reeks onderzoeken waaruit blijkt dat de toepassing geen gezondheidsrisico oplevert”, aldus de voedselwaakhond VWA in een reactie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer