Orgaanwet Dijkstra (D66) haalt het niet
DEN HAAG. Maandenlang was het onduidelijk of de orgaanwet van D66-Kamerlid Dijkstra het zou redden in de Tweede Kamer. Sinds dinsdag is een meerderheid uit zicht: voor het CDA is de wet een brug te ver.
„Mijn naam is Pia Dijkstra van D66. Deze week strijd ik in de Tweede Kamer voor meer orgaandonoren. Helpt u mee?” Voorafgaand aan een Tweede Kamerdebat over orgaandonatie was het D66-radiospotje met deze tekst steevast te horen. In Nederland is al jaren een tekort aan orgaandonoren, en daar wilde de partij wat aan doen.
De politieke discussie over orgaandonatie spitst zich met name toe op het donorregistratiesysteem. Kernvraag is: hoever wil de overheid gaan om de registratiebereidheid van burgers te vergroten? Met haar initiatiefwet wilde Dijkstra bewerkstelligen dat Nederland zou overstappen op het automatisch donorregistratiesysteem. Het niet-reageren op een oproep tot registreren, leidt daarbij tot een automatische registratie van de keuze ”ja”.
Na een eerste debatronde bleken PvdA, SP en GroenLinks voor. VVD, PVV, ChristenUnie en SGP waren tegen. „Burgers moeten het afstaan van organen niet als een soort rechtsplicht krijgen opgelegd”, zo motiveerde SGP-leider Van der Staaij zijn bezwaar.
Het CDA wilde vooral helder hebben of overstappen op een ander registratiesysteem echt het laatste redmiddel is om meer donoren te krijgen. „Nee”, constateerde de partij gisteren. Het door Dijkstra voorgestelde systeem heeft zich nog nergens echt bewezen, aldus het CDA. Voor analfabeten en minderbegaafden dreigt volgens het CDA bovendien een risico. Deze mensen kunnen onbewust en onbedoeld als donor worden geregistreerd.
De partij gaat pleiten voor investeringen waarmee ziekenhuizen organen beter kunnen bewaren en afgekeurde organen weer geschikt kunnen maken voor transplantatie. Mogelijk zal het CDA ook voorstellen dat gemeenten bij de uitgifte van officiële documenten burgers verplicht een donorformulier meegeven.