Economie

Mes in rompslomp voor bedrijven

Het kabinet heeft donderdag ingestemd met 130 maatregelen om onnodige administratieve rompslomp bij de bedrijven terug te dringen. Dat leidt tot een besparing in het bedrijfsleven van 800 miljoen euro dit jaar.

Redactie politiek
9 April 2004 09:54Gewijzigd op 14 November 2020 01:07

Dat bedrag zal, nadat nieuwe wetgeving is aangenomen, oplopen tot zo’n 3 miljard euro per jaar vanaf 2007. Minister Zalm van Financiën maakte gisteren duidelijk dat het menens is met de doelstelling van het kabinet de administratieve lasten van in totaal 16,4 miljard euro met een kwart terug te dringen. Daarvoor is dus niet 3, maar 4 miljard nodig. Op Prinsjesdag komt het kabinet daarom met een nieuw pakket van maatregelen.

Met ingang van volgend jaar wordt per ministerie een „plafond” gesteld aan het veroorzaken van administratieve lasten. Dat mag, net als de begroting, niet worden overschreden.

Bedrijven kampen met een onnodig grote papierwinkel rond onder andere jaarrekeningen, Warenwet, milieuvergunningen, te ingewikkelde loonbelasting, sociale verzekeringen en Arbowet. Dat moet niet alleen verminderen door regels te schrappen, maar ook door slimmer gebruik te maken van de computer in het berichtenverkeer tussen overheid en bedrijven.

Dat voorkomt niet alleen veel ergernis, maar is ook goed voor de economie. Het terugdringen van onnodig administratief werk leidt volgens het Centraal Planbureau op den duur tot 1,5 procent meer economische groei. Het leidt ook tot minder bureaucratie in de collectieve sector, waaronder de gezondheidszorg. Het gaat op de lange termijn om ongeveer 24.000 volledige arbeidsplaatsen per jaar. „Dat kan worden ingezet voor meer handen aan het bed”, aldus Zalm. „Mensen die nu nog achter een bureau zitten, kunnen zich dan daadwerkelijk met zorgtaken bezighouden.”

Zijn eigen ministerie is goed voor 630 miljoen euro in het pakket van maatregelen, dat 3 miljard moet opleveren. Minister De Geus van Sociale Zaken liet de Tweede Kamer gisteren weten dat zijn ministerie goed is voor bijna een half miljard euro. Minister Peijs (Verkeer) dringt de lasten met 273 miljoen euro terug. Minister Veerman (Landbouw) reduceert de lasten voor boeren en tuinders met 106 miljoen euro per jaar, vooral door nieuw beleid rond mest. Andere ministers geven binnenkort aan wat zij op hun departement denken te bereiken.

Bijna de helft van de administratieve lastendruk komt overigens voort uit internationale regelgeving. Die kan de Nederlandse overheid dus niet op eigen houtje terugsnoeien. Wel is het de bedoeling van het kabinet het probleem van de lastendruk ook op Europees niveau te gaan aansnijden. Zalm verwacht in zijn streven naar lastenreductie beslist steun van een aantal EU-landen.

Steun heeft hij ook nodig van de Tweede Kamer. Die steun is niet vanzelfsprekend. „In het algemeen zie je dat het parlement het in abstracto roerend met ons eens is, terwijl het het bij concrete maatregelen nogal eens laat afweten. Veelzeggend is het plan van mijn collega, landbouwminister Veerman. Toen hij een helder voorbeeld van overbodige lasten, te weten het Honden- en kattenbesluit, wilde afschaffen, kreeg hij met forse tegenstand te maken. Ik hoop dat de Kamer die houding laat varen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer