„Verschrikkelijk wat er aan lampen hangt”
UTRECHT. Duurzaamheid is meer dan anders handelen. Het is in de eerste plaats anders kijken. Dat stelde Joris Vercammen, aartsbisschop in Utrecht van de Oud-Katholieke Kerk, vrijdagmiddag in Utrecht.
Hij sprak tijdens het goedbezochte symposium GroenGelovig in de Jacobikerk. De bijeenkomst was georganiseerd door de ChristenUnie in samenwerking met diverse christelijke partners.
Vercammen vindt dat bij het zoeken naar duurzaamheid het activistische spoor niet voldoende is. „We moeten vooral anders leren kijken. Het moet gaan om verbondenheid en vriendschap, om de relatie met de schepping en de medemens.”
Ook het woord rentmeesterschap kan verkeerd worden ingevuld, vindt de aartsbisschop. „Rentmeesterschap vraagt om richting, omdat het geen technisch gebeuren mag worden. Het mag de relaties niet beschadigen, anders kan het tot een machtsgreep leiden. We moeten beseffen dat we niet in ons eigen huis zijn.”
Tijdens het congres bood een vertegenwoordiger van het Nederlands Bijbelgenootschap een voorpublicatie van de Groene Bijbel aan Vercammen aan. De Groene Bijbel, die 1654 gemarkeerde teksten zal tellen, verschijnt naar verwachting dit najaar. Met name in het boek Job zullen veel teksten groen gemarkeerd zijn.
Groene belofte
Een aantal christelijke organisaties ondertekende vrijdag de ”groene belofte.” „Want ons geloof is groen.” Zo erkennen ze hun verantwoordelijkheid voor het beschermen van en de zorg voor de schepping. Ook beloven ze concrete veranderingen.
Tot de ondertekenaars behoren onder andere de ChristenUnie, Kerk in Actie, Micha Nederland, het Christelijk Ondernemers Netwerk, Stichting Oikos, Royal Jongbloed, Tear, het Leger des Heils ReShare, Christelijke Hogeschool Ede en het Nederlands Bijbelgenootschap.
Ook werd tijdens het symposium de negentigste zogeheten groene kerk in het zonnetje gezet, de protestantse gemeente De Inham in Amersfoort.
De initiatiefnemers van de GroeneKerkenactie, de missionaire en diaconale organisatie van de PKN, denken dit jaar de honderdste groene kerk te kunnen verwelkomen. Groene kerken zijn bijvoorbeeld te herkennen aan zonnepanelen op het dak.
Visioen
ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber zei in haar openingstoespraak van jongs af aan gegrepen te zijn door Romeinen 8:22. Ze vroeg zich af of Paulus in die tekst naar een door hem ontvangen visioen heeft verwezen.
Weerman Reinier van den Berg ging in gesprek met Martine Postma, bedenker van het repair café, en IJmert Muilwijk van het Utrechtse bedrijf Groenpand. Postma hoopt dat mensen hun spullen niet zo snel meer bij het afval zullen zetten, maar ze laten repareren.
Muilwijk houdt zich bezig met het vergroenen van panden. Hij verwacht dat er ook over tien jaar nog veel te doen zal zijn op het gebied van duurzaamheid. Ook in de kerk valt er op dat terrein nog veel te verbeteren, vindt hij: „Het is verschrikkelijk wat daar boven ons hoofd aan lampen hangt.”