CU Smallingerland: Wij wilden recht doen aan onze eed
SMALLINGERLAND. Als de gemeente Smallingerland geen stappen zou hebben genomen tegen de agrarische groothandel De Boer in Drachten, dan was er sprake geweest van „willekeur” waarmee de wethouder en de fractie van de plaatselijke ChristenUnie „in geweten” niet akkoord hadden kunnen gaan.
Dat staat in een schriftelijke verklaring die de ChristenUnie in Smallingerland vrijdagavond heeft gepubliceerd. In het stuk wil fractievoorzitter Pieter van der Zwan „proberen uit te leggen” wat de fractie er toe heeft gebracht „om in te stemmen met de maatregel die „tot veel verontwaardiging heeft geleid.”
Donderdagavond werd bekend dat de ChristenUnie in Smallingerland de boycot steunt van het college van burgemeester en wethouders (waar de CU deel van uitmaakt) tegen de agrarische groothandel De Boer in Drachten. De rechter veroordeelde groothandel De Boer enkele weken geleden tot een geldboete van 1600 euro, waarvan 800 euro voorwaardelijk, wegens discriminatie van stagiair Bas van der Meer. Die had aangegeven een homoseksuele relatie te hebben.
De rechter veroordeelde De Boer, in handen van een ondernemer uit reformatorische kring, ook tot een schadevergoeding van zo’n 1500 euro aan Van der Meer. Toen de veroordeling onherroepelijk werd, besloot het college van Smallingerland het komend jaar geen zaken te doen met het bedrijf.
Van der Zwan stelt in de verklaring van vrijdagavond hierop „een veelheid aan afkeurende reacties” te hebben ontvangen. „Als we daar naar gekeken hadden, dan hadden we dit beleid af moeten keuren, wat wellicht de makkelijkste weg zou zijn geweest. Maar dan zouden we geen recht hebben gedaan aan onze eed om naar eer en geweten, zonder aanzien des persoons, de wetten van dit land en de door ons zelf mee gestelde regels in onze gemeente toe te passen.”
Volgens Van der Zwan kan de gemeente niet anders dan de uitspraak van „de Nederlandse rechter” en „haar eigen regels” respecteren. „Wij erkennen de Nederlandse overheid en haar rechtssysteem als door God gegeven en onderwerpen ons daar ook aan. Dat hebben wij ook, onder aanroeping van Gods naam, onder ede beloofd bij onze installatie als raadslid.”
Daarnaast heeft de gemeenteraad volgens Van der Zwan „inkoopregels vastgesteld om willekeur te voorkomen”, die „gelden voor iedereen, elke ondernemer.” In die regels staat volgens de CU’er „onomwonden” dat elke ondernemer waarmee de gemeente zaken doet zich integer moet gedragen. „Integer betekent hier dat hij zich moet houden aan de in ons land geldende wetten.”
Nu door de rechter is uitgesproken „dat deze ondernemer zich op dit punt niet gehouden heeft aan de wet”, kon het college niet anders dan haar eigen regels toepassen, aldus Van der Zwan. „Niet toepassen leidt tot willekeur, een weg die de wethouder en fractie van de ChristenUnie in geweten niet kon maken.”