Genieten van het vele dat collega’s over Reformatie doorgeven
KOPENHAGEN. Terwijl in de binnenstad van Kopenhagen de terrasjes werden opgebouwd vanwege het mooie weer, trekken de deelnemers van de RefoRC-conferentie zich weer terug in de zestiende eeuw.
Hun gezichten laten duidelijk zien dat dit voor hen geen straf is. Er wordt genoten van het vele dat jonge en oude collega’s doorgeven op de zesde RefoRC-conferentie, die tot zaterdag in de Deense hoofdstad Kopenhagen werd gehouden. RefoRC is de academische afdeling van Refo500, het platform dat de Reformatieherdenking in 2017 voorbereidt.
De Nederlandse onderzoeker Christiaan Ravensbergen vertelde aan de hand van oude kaarten hoe bijzonder de reformatiegeschiedenis van Gelderland is. Nog meer te zien was er bij de presentatie van Anna Michalska en Marta Kaluch-Tabisz, beiden van de universiteit van Wroclaw, die onderzoek doen naar de architectuur van Europese protestantse kerken in de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw.
Prof. dr. Henk van den Belt en dr. Dolf te Velde gaven presentaties over hun project over de Synopsis (1625), het invloedrijke theologische handboek dat in een Latijn-Engelse editie verschijnt. In een andere sessie werden lezingen gegeven over de uitgave van de acta van de Synode van Dordrecht.
Met een boeiende lezing van prof. dr. Violet Soen uit Leuven over de rol die aristocratische families –waaronder de Oranjes– speelden in de religieuze twisten van de zestiende eeuw, werd de conferentie afgesloten. De volgende heeft plaats in Wittenberg in 2017. De meesten zullen elkaar voordien bij nog veel andere besprekingen en conferenties ontmoeten.
Prof. Selderhuis is hoogleraar aan de Theologische Universiteit Apeldoorn en directeur van Refo500. Dit is het derde en laatste verslag van de RefoRC-conferentie in Kopenhagen.
Sovjetsoldaat Andronov bezocht alle Luthersteden (Reformatorisch Dagblad, 28-05-2016)
Theologen bijeen in Kopenhagen rond erfgoed Reformatie (Reformatorisch Dagblad, 27-05-2016)