Buitenland

Terreurspecialisten Witte Huis lopen massaal weg

Sinds de septemberaanslagen in 2001 hebben tal van terreurspecialisten de staf van de Amerikaanse president Bush in het Witte Huis verlaten. De bekendste onder hen is Richard Clarke, maar hij is beslist niet de enige.

Van onze correspondent
8 April 2004 11:05Gewijzigd op 14 November 2020 01:07

„Sinds de septemberaanslagen werd de antiterreureenheid -het office for combating terrorism- minder en minder geraadpleegd. President Bush gaat voor zijn antiterreurbeleid te rade bij vice-president Dick Cheney en minister van Defensie Donald Rumsfeld. Dat heeft grote frustratie veroorzaakt en verklaart de leegloop”, aldus Flynt Leverett, die tot maart vorig jaar in het Witte Huis werkte. Hij werkt nu als analist voor het Brookings Research Institute in Washington.

Sinds de septemberaanvallen kende de antiterreureenheid, die valt onder nationaal veiligheidsadviseur Condoleezza Rice, vier verschillende chefs. „Dat is niet bepaald bevorderlijk voor de continuïteit”, aldus Leverett. Er werken twaalf specialisten voor het office for combating terrorism. Vier van hen werkten er ook al tijdens de septemberaanslagen. „De regering-Bush is niet geïnteresseerd in deskundig advies en de meeste collega’s binnen de antiterreureenheid beschouwen de invasie van Irak bovendien niet als onderdeel van de strijd tegen het terrorisme -zoals de regering beweert- maar als een verzwakking van die strijd”, aldus Rand Beers, die een jaar geleden opstapte. Beers werkt nu voor de Democratische presidentskandidaat, John Kerry.

Intussen meldt de congressional research service -de onafhankelijke onderzoeksdienst van het parlement- dat de federale recherchedienst (FBI) er onvoldoende in slaagt om zich na de septemberaanslagen om te vormen van opsporingsdienst tot nationale veiligheidsdienst.

FBI-directeur Robert Mueller en minister van Justitie John Ashcroft besloten na de aanslagen dat de FBI zich meer zou concentreren op binnenlandse terreurbestrijding. In het kader daarvan moest de organisatie zich meer op binnenlands inlichtingenwerk richten. Volgens het rapport van de onderzoeksdienst is dat nog niet gelukt.

Een van de opties die de dienst als oplossing voorstelt is het creëren van een aparte binnenlandse veiligheidsdienst. Eerdere voorstellen daartoe kregen geen steun van het Witte Huis en vonden ook weinig weerklank in het parlement.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer