Kritiek SGP op forse stijging subsidie kinderopvang
DEN HAAG. Het kabinet voert de subsidies voor kinderopvang komend jaar opnieuw op. Vooral gezinnen met hogere inkomens, waarin beide partners betaald werk combineren met de zorg voor kinderen, gaan fors profiteren van de extra toeslag. SGP-Kamerlid Dijkgraaf spreekt in een reactie van „ouderwetse en achterhaalde emancipatiepolitiek”.
Lagere inkomens krijgen de opvangkosten nu al voor het grootste deel (circa 94 procent) vergoed, maar voor hogere inkomens kan het extraatje oplopen tot wel 1000 euro op jaarbasis voor tweeverdieners met een inkomen tot 100.000 euro (drie keer modaal). Ook dit jaar ging de opvangtoeslag omhoog.
Volgens ingewijden is de deal al beklonken, maar moet het besluit nog formeel worden bekrachtigd in de ministerraad. Het kabinet wil het met de hogere opvangsubsidie nog aantrekkelijker maken voor met name vrouwen om de zorg voor kinderen te combineren met een betaalde baan.
SGP-Kamerlid Dijkgraaf sprak vrijdagmorgen in een reactie van „ouderwetse en achterhaalde emancipatiepolitiek”. Hij vindt dat de overheid ouders zelfstandig, zonder sturing via allerhande subsidies, moet laten kiezen voor een goede balans tussen zorg en werk.
De SGP gaat minister Asscher van Sociale Zaken daarnaast in Kamervragen om opheldering vragen over de ratio achter de miljarden euro’s die nu gemoeid zijn met de kinderopvangsubsidie.
Dijkgraaf: „Uit berekeningen van het kabinet blijkt dat bij tweeverdieners met kinderen de minstverdienende partner tot een inkomen van 20.000 euro slechts 1 euro belasting betaalt. Elke euro opvangsubsidie die naar deze inkomensgroep vloeit, levert daarmee dus per saldo geen belasting op, maar kost de staat handenvol geld. Ik wil weten hoeveel precies.”
Dijkgraaf noemt de hogere opvangsubsidie „een luxe cadeautje voor tweeverdieners, die het toch al fors beter hebben dan eenverdieners.” Bovendien lokt het douceurtje volgens hem alleen nog maar meer arbeidsaanbod uit, terwijl er per saldo geen baan extra door ontstaat. „Het leidt dus slechts tot toenemende verdringing op de arbeidsmarkt voor de ruim 600.0000 Nederlandse werklozen die elke dag keihard op zoek zijn naar een baan.”