Verontruste gemeenten in GKN starten website
Een aantal gemeenten van de Gereformeerde Kerken in Nederland die hebben aangegeven niet mee te gaan in de Protestantse Kerk in Nederland, zijn op internet een eigen site gestart. Onbekend is nog altijd om hoeveel bezwaarde gemeenten het gaat.
Op www.voortzettinggkn.nl melden de opstellers dat gestart is met een website „om zo volledig mogelijk te kunnen zijn in de informatievoorziening richting verontruste gemeenten en gemeenteleden binnen de huidige (nog) Gereformeerde Kerken in Nederland.”
Tijdens een bijeenkomst van verontruste gereformeerde kerken, op 27 maart in Garderen, besloot een aantal gemeenten tot de oprichting van een noodverband van kerken die vooralsnog niet mee gaan met de PKN. Deze gemeenten, waarvan nog niet bekend is hoeveel het er zijn, hebben besloten voorlopig gereformeerd te blijven. Op 8 mei willen deze kerken een instituerende vergadering houden.
Het streven van de achterblijvende gemeenten is „toe te werken naar het herstel van de kerkelijke eenheid.” Ze willen dan ook graag een goede relatie opbouwen met de PKN en een band houden met de verwante kerken die wel meegaan naar de PKN, aldus de website.
Mevrouw ds. A. van Harten-Tip, woonachtig in Smilde, gaf donderdagmorgen desgevraagd aan vóór de uitspraak in de appèlzaak, die een aantal gemeenten ingesteld heeft bij de gereformeerde synode, niets te kunnen zeggen over de omvang van de groep bezwaarden. „Als het goed is, komt er voor 1 mei een uitspraak in de appèlzaak en dan weten we meer.”
Volgens haar is met de website gestart omdat er bij gemeenten en gemeenteleden „behoefte was aan meer informatie.” Voor de toekomst hoopt zij dat de procedures zo zorgvuldig mogelijk gevoerd worden, „zodat er in plaatselijke gemeenten geen scheuring komt. Wij willen een vangnet bieden voor diegenen die gewoon gereformeerd willen blijven, verbonden met het gereformeerd belijden onder de gereformeerde kerkorde”, aldus ds. Van Harten.
Onder de huidige gereformeerde kerkorde hebben plaatselijke gemeenten de bevoegdheid te beslissen of ze wel of niet als gemeente meegaan naar de PKN.