Kerk & religie

Open Doorsdag voor predikanten: Vervolging christenen in Bangladesh neemt toe

De vervolging van christenen in Bangladesh neemt toe. Pastor Hossain Ali –bijvoorbeeld– werd in maart vermoord door moslimextremisten. De moord werd geclaimd door IS, aldus Rashid (schuilnaam) woensdag tijdens een predikantendag van de organisatie Open Doors. „Bangladesh zal stijgen op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.”

Van een medewerker
25 May 2016 19:13Gewijzigd op 16 November 2020 03:47
Bangladesh zal waarschijnlijk stijgen op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Beeld Swapan - Fotolia
Bangladesh zal waarschijnlijk stijgen op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Beeld Swapan - Fotolia

De predikantendag was bedoeld voor voorgangers, predikanten en gemeenteleiders. Op de drukbezochte bijeenkomst was ook een vertegenwoordiger van Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK) aanwezig.

Rashid, die actief is in het ondersteunen van de vervolgde kerk in Bangladesh, vertelde hoe snel het Aziatische land stijgt op de Ranglijst Christenvervolging. Stond het in 2014 nog op nummer 48, vorig jaar was het nummer 43 en dit jaar nummer 35. Rashid verwacht dat Bangladesh volgend jaar bij de top-30 zal behoren. Het gaat vooral om christenen met een moslimachtergrond. Op een totaal van 1,2 miljoen christenen zijn er naar schatting 70.000 moslimbekeerlingen.

Hossain Ali

Nog geen week geleden, toen hij al in Nederland was, kreeg Rashid bericht dat iemand die christenen hielp was vermoord door extremisten van IS. Voorganger Hossain Ali werd ongeveer een maand geleden, op vijftig meter afstand van zijn huis, gedood door drie jonge mensen, die op een motorfiets kwamen aanrijden en hem met messteken om het leven brachten. Pastor Khana werd vorig jaar in zijn huis vermoord door moslimextremisten.

Pastor Luke kreeg drie jongemannen op bezoek die zeiden dat ze meer wilden weten over het christelijk geloof. Terwijl hij hen over Jezus vertelde, pakte een van hen een lang mes en probeerde de voorganger de keel door te snijden. Op zijn roepen snelden zijn vrouw en de buren toe, waarop de drie jongeren wegrenden. Luke is naar het ziekenhuis gebracht. De daders ontkwamen.

In de meeste gevallen, zei Rashid, eiste IS de aanslag op. De politie wilde echter niet toegeven dat de aanslagen gepleegd zouden kunnen zijn door een buitenlandse organisatie en stelde dat het ging om aanslagen van binnenlandse terroristische groepen. De daders werden echter niet gevonden. „In de grondwet staat dat er vrijheid van godsdienst is, maar in de praktijk blijkt dat in het moslimland christenen worden tegengewerkt.”

Rashid zei altijd alert te zijn op vervolging. Deze week hoorde hij nog van een voorganger die gezocht werd door drie jongeren op een motorfiets die uit een andere regio kwamen. Hij ontkwam aan hun moorddadige plannen doordat hij op dat moment niet thuis was. De pastor woont nu niet meer thuis maar is ondergebracht op een geheime plek.

Bijbels

De organisatie van Rashid heeft zich ten doel gesteld de christelijke kerk, en dan met name moslimbekeerlingen, te steunen. Dat gebeurt door het geven van trainingen maar ook door het uitdelen van Bijbels. Dit jaar heeft zijn organisatie al zesduizend Bijbels in Bangladesh verspreid. Volgend jaar wil hij nog meer Bijbels afzetten. „Als wij hen niet kunnen bereiken, zal de Bijbel voor zichzelf spreken”, zei hij. De steun bestaat ook uit praktische hulp, bijvoorbeeld geld, waterpompen, fietsen voor voorgangers of medische hulp.

Vorig jaar organiseerde zijn organisatie een Kerstviering voor moslimbekeerlingen. Er waren ongeveer 450 mensen aanwezig uit verschillende provincies. „Het was heel bijzonder voor hen, omdat ze thuis geen Kerst kunnen vieren. De viering begon om 7 uur ’s morgens en duurde tot 12 uur ’s nachts. De hele dag zongen ze en verheugden ze zich in de Heere. Zoiets had ik nooit eerder meegemaakt.”

Predikantenreis

Open Doors organiseert in februari 2017 een predikantenreis naar Bangladesh, zodat voorgangers met eigen ogen kennis kunnen nemen van de situatie van vervolgde christenen daar. Ds. P. Vroegindeweij, predikant van de hervormde gemeente van Molenaarsgraaf, ging vorig jaar mee met een reis naar Irak. Het had hem veel gedaan, zo zei hij. „Je ziet de hoop in hun ogen als het over Jezus gaat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer