Grote vraag naar subsidie muziekonderwijs
DEN HAAG. Het loopt storm met de aanvragen voor subsidie voor het geven van muziekles. Volgens het ministerie van Onderwijs hebben 728 basisscholen zich voor een bijdrage gemeld om vanaf komend schooljaar te kunnen starten met meer en beter muziekonderwijs.
Minister Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) moet noodgedwongen geld dat bestemd was voor 2017 naar voren halen om aan alle aanvragen te kunnen voldoen, werd dinsdag bekend.
Eerder al moest het Fonds voor Cultuurparticipatie een deel van het geld uit de tweede ronde naar voren schuiven. Het totale budget voor de eerste ronde is nu 11,75 miljoen euro. Voor het tweede deel is 5 miljoen euro beschikbaar.
De minister heeft in totaal 25 miljoen euro uitgetrokken om de deskundigheid van leraren te vergroten wat betreft het muziekonderwijs. Ze wil dat in 2020 muziek op alle basisscholen weer vanzelfsprekend is.
Bussemaker is blij met de aanvragen van de scholen. „Dat enthousiasme wil ik belonen en daarom heb ik de regeling veranderd, zodat we geen enkel goed voorstel hoeven af te wijzen”, aldus de bewindsvrouw.
De minister staat niet alleen. In een rede voor het PO-raad in juni vorig jaar stak koningin Máxima haar enthousiasme voor het muziekonderwijs niet onder stoelen of banken. „Muziekonderwijs leert kinderen méér dan alleen ritmes en noten”, zei de vorstin. „Het stimuleert de kracht van hun verbeelding en het vermogen zich in anderen te verplaatsen. Kinderen leren luisteren en oor en oog te hebben voor anderen. Muziekonderwijs draagt bij aan hun emotionele intelligentie en doet een beroep op hun doorzettingsvermogen.”