Economie

Duizenden demonstreren voor overheidssteun werven

Ongeveer 4000 werknemers in de scheepsbouw hebben zich dinsdag in Den Haag verzameld om overheidssteun te eisen. Samen met de werkgevers in de sector willen zij dat het kabinet gebruik maakt van een Europese maatregel om de bouw van bepaalde typen schepen te steunen met subsidies tot 6 procent van het orderbedrag.

ANP
6 April 2004 14:41Gewijzigd op 14 November 2020 01:06

Begeleid door scheepshoorns gaven de actievoerders voor het gebouw van de Tweede Kamer een petitie aan leden van de Tweede Kamer en aan minister Brinkhorst van Economische Zaken. Naast de subsidieregeling wil de sector dat het kabinet ervoor zorgt dat werven goedkoper geld kunnen lenen bij de bank. Bovendien eisen werkgevers en werknemers maatregelen om innovatie in de sector te stimuleren.

Brinkhorst herhaalde zijn belofte dat hij zijn uiterste best doet om binnen het kabinet geld los te peuteren voor de sector. Hij stelde echter geen concrete maatregelen in het vooruitzicht. De minister noemde het „oneerlijk" dat werven in andere EU–landen wel overheidssubsidie ontvangen. „Het gaat erom dat Nederlandse bedrijven niet op achterstand worden gezet." Een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Brinkhorst met geld over de brug komt.

Volgens directeur R. Schouten van de VNSI, de organisatie van scheepsbouwers, komen de subsidies neer op 50 tot 60 miljoen euro per jaar. Stimulering van innovatie kost het Rijk daarnaast 30 tot 40 miljoen. De garantieregeling aan banken schaadt de schatkist niet, denkt hij.

De werkgevers en vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond en De Unie vrezen dat met de scheepsbouw ook een deel van de kenniseconomie uit Nederland verdwijnt. H. ter Halle (De Unie): „Deze sector is volop in ontwikkeling met moderne technologie, innovatie, kennis en vakbekwaamheid." In de sector werken inclusief de toeleveranciers ongeveer 25.000 mensen.

Een van de actievoerders, S. Jiskoot van het ingenieursbureau voor de scheepsbouw Nevesbu, zegt dat door het ontbreken van subsidies aan de Nederlandse sector steeds meer buitenlandse orders naar landen als Duitsland, Frankrijk en Italië gaan. Het bedrijf, met zeventig mensen in dienst, heeft als gevolg van de malaise maandag surseance van betaling moeten aanvragen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer