Buitenland

Het loopt dus uit op een strijd tussen Trump en Clinton

APELDOORN. Na het vertrek van Cruz lijken de presidentsverkiezingen in de VS inderdaad uit te lopen op een tweestrijd tussen Donald Trump en Hillary Clinton. Dat was al langer de verwachting, maar inmiddels vallen steeds meer alternatieven weg.

4 May 2016 11:54Gewijzigd op 16 November 2020 03:20
Trump.  beeld AFP, Spencer Platt
Trump.  beeld AFP, Spencer Platt

Het kan snel gaan. Vorige week nog meldde Cruz dat hij iemand had gevonden om vicepresident te worden. Niet dat deze aankondiging heel erg serieus werd genomen. Maar hij gaf er wel mee aan dat hij (en ook zijn ”running mate” Fiorina) nog in de race wilde investeren. Maar afgelopen nacht leek hij zijn knopen te hebben geteld en zag hij plotseling af van zijn kandidatuur.

Officieel is hiermee de nominatie van Trump namens de Republikeinse Partij nog niet zeker. Maar het lijkt steeds onwaarschijnlijker dat de partij nog een ander vindt.

In de afgelopen weken werd er hier en daar wel openlijk over gespeculeerd dat de Republikeinen zochten naar een manier om Trump te omzeilen. Cruz bijvoorbeeld was van plan om in juli op de conventie een stemming 
over de kandidatuur af te dwingen.

Duidelijk is dat Trump binnen de partij veel vijanden heeft. Hij is immers een kandidaat zonder ervaring in het openbaar bestuur. Tussen Trump en de partij bestaat nauwelijks een relatie, die er bij vrijwel alle andere kandidaten wel is.

Daarbij geldt Trump als een antipoliticus die zich als buitenstaander afzet tegen de elite. Dat raakt de bestuurders onder de Republikeinen even hard als onder de Democraten. Maar nu de miljardair het zo goed doet in de voorverkiezingen, kunnen de Republikeinen moeilijk om hem heen. Van de alternatieve kandidaten is alleen John Kasich nog over, maar ook die scoort zwak.

Bij de Democraten heeft Clinton nog steeds te maken met haar tegenstrever Sanders. De kans dat hij de kandidatuur in de wacht sleept, lijkt echter vrijwel uitgesloten.

Voor veel behoudende christenen in de VS is het vertrek van Cruz een verlies. Van alle kandidaten stond hij het dichtst bij de evangelicalen. Hij wilde de Verenigde Staten terugbrengen naar de geestelijke wortels. Trump is ook christen, maar bij hem heeft het geloof veel meer een cultureel dan een religieus karakter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer