Meer bezoekers in coffeeshop Kampen
KAMPEN. Het aantal bezoekers van coffeeshop ’t Keldertje in Kampen is de laatste jaren flink gestegen. De gelegenheid is vooral in trek bij gebruikers uit buurgemeenten. Dat bleek donderdag uit de eindevaluatie van vijf jaar gedoogbeleid.

In 2011 werd de al decennia in Kampen gevestigde illegale coffeeshop ’t Keldertje gesloten. Daarna opende –met toestemming van de gemeenteraad– een verstrekpunt van softdrugs met dezelfde naam haar deuren.
Het gedoogbeleid loopt 1 juni af. Uit de eindevaluatie komt naar voren dat het aantal bezoekers van de coffeeshop flink is gestegen. Alleen mensen met een ledenpas mogen er softdrugs kopen.
Hoewel ’t Keldertje is bedoeld voor lokaal publiek, trekt de gelegenheid vooral bezoekers uit buurgemeenten in de Flevopolder. Van de 1931 bezitters van een ledenpas, wonen er 1223 buiten de stad. Het aantal pasbezitters uit Kampen blijft met 703 in 2011 en 708 het afgelopen jaar redelijk stabiel. Het aantal klanten ligt hoger dan dat van in 2011 gesloten illegale coffeeshop, zei uitbater Harry Sellis in november. Vóór 2011 had hij circa 600 klanten minder.
Burgemeester Koelewijn blijft achter het gedoogbeleid staan. „Het is mijn grootste angst dat gebruikers na sluiting hun waar op straat halen en daar is geen controle op.”
Het college doet de suggestie aan de raad om de coffeeshop op termijn af te bouwen. De wethouders zijn vooral kritisch over de toename van het aantal bezoekers. Onderzocht wordt of het mogelijk is om alleen ledenpassen aan inwoners van de gemeente Kampen te verstrekken. „Het kan niet zo zijn dat wij omliggende gemeenten gaan faciliteren”, zegt Holtland, fractievoorzitter van Gemeente Belang Kampen (GBK).
Toen de gemeenteraad in 2010 over het gedoogbeleid stemde, was er verdeeldheid bij GBK en bij het CDA. Binnen deze laatste partij moet de eindevaluatie nog besproken worden. „Belangrijk voor het CDA is dat de coffeeshop niet drempelverlagend werkt”, reageert fractievoorzitter Mulder. Ook het CDA wil onderzocht hebben of toegangspassen alleen aan Kampenaren verstrekt kunnen worden.