CAO-loonstijgingen ongeveer 3,5 procent
In de CAO’s die tot dusver zijn afgesloten, krijgen de werknemers globaal 3,5 procent loonsverhoging op jaarbasis. Deze indruk heeft de vakcentrale CNV op basis van de eerste CAO’s die dit jaar zijn gesloten, bevestigde een woordvoerder woensdag.
Voor veel CAO’s loopt het overleg nog. De piek in de afsluitingen ligt in maart en april. Vakcentrale CNV streeft dit jaar naar een loonstijging tussen 2,25 en 4 procent. Vorig jaar stegen de CAO-lonen gemiddeld 4 procent.
CAO-coördinator W. Engels van vakbond De Unie benadrukt dat de loonstijging van circa 3,5 procent zich vooral voordoet bij overheidachtige sectoren. „Dat heeft ook te maken met een inhaalslag”, aldus Engels. „In het bedrijfsleven zie ik wat lagere percentages. Corus geeft omgerekend 2 à 2,5 procent per jaar. Philips biedt 2 procent structureel. Het beeld is kortom genuanceerd.”
Opmerkelijk is dat de looptijd van sommige overeenkomsten veel langer is dan de gebruikelijke een of twee jaar. De afspraken belopen 26 maanden bij Corus, 27 maanden in de glastuinbouw en 24 maanden bij de academische ziekenhuizen en de uitvoerder van sociale verzekeringen UWV.
In een tijd van terugvallende economie streven vakbonden vaak naar korter lopende overeenkomsten. Een gebruikelijker looptijd was er wel bij de kinderopvang (15 maanden), de Centra voor Werk en Inkomen (14 maanden), de orgelbouw en de bloemenveiling Aalsmeer (12 maanden).
Werkgeversvereniging AWVN en vakcentrale FNV vinden het nog te vroeg om een eerste indruk over de loontrend vast te stellen. Woordvoerders menen dat er nog te weinig CAO’s zijn afgesloten om een representatief beeld te vormen.