Economie

RDM-dochters vragen surseance aan

Vier werkmaatschappijen van de RDM-groep van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen hebben maandag uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank in Rotterdam. Het gaat onder meer om RDM Technology, dat voor het ministerie van Defensie is betrokken bij twee omvangrijke opdrachten. De PvdA in de Tweede Kamer wil nog deze week een debat over de problemen.

ANP
6 April 2004 08:55Gewijzigd op 14 November 2020 01:06

Bij de vier dochters (naast RDM Technology ook RDM Submarines, Nederlandsche Verenigde Scheepsbouw Bureaus en Flycam) werken in totaal 390 mensen. RDM hoopt dat 130 van hen in Rotterdam kunnen blijven werken. Ongeveer 260 werknemers verliezen waarschijnlijk hun baan.

FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond zijn erg teleurgesteld over de aanvraag van surseance. Volgens FNV-bestuurder R. van den Bergh liet RDM vorige week nog weten juist meer mensen nodig te hebben. De bonden gaan bekijken of meer dan 130 werknemers bij de onderneming in dienst kunnen blijven.

Al lange tijd liggen de kosten van de werkmaatschappijen veel hoger dan de opbrengsten. Daardoor is een aanzienlijke schuldenlast ontstaan. De ondernemingen leefden tot nu toe van financiële injecties. Door de matige ontwikkeling van de Nederlandse industrie ziet RDM echter geen toekomst meer in de dochters. Wegens alle problemen wil grootaandeelhouder Van den Nieuwenhuyzen niet langer geld in de dochterondernemingen stoppen.

RDM Technology is betrokken bij de bouw van het lichte verkenningsvoertuig Fennek en het kanon Panzerhaubitze. De ontwikkeling daarvan komt volgens RDM niet in gevaar, omdat de contracten zijn overgeheveld naar een ander bedrijf binnen de RDM-groep, SP Aerospace and Vehicle Systems.

RDM Technology onderhandelde al enige jaren met het ministerie van Defensie over de overname van de Mechanische Centrale Werkplaats van de Koninklijke Landmacht. Daarmee zou volgens de onderneming in Nederland een solide basis ontstaan en zou de onderhandelingspositie verbeteren. Onlangs heeft het ministerie volgens RDM echter aangegeven de onderhandelingen niet te willen voortzetten. Er zijn ook geen andere partners gevonden.

Het ministerie heeft wel een voorschot van 26 miljoen euro aan RDM Technology betaald. Als het bedrijf failliet gaat, staat een bank garant en krijgt het ministerie het bedrag terug, verzekerde staatssecretaris Van der Knaap van Defensie de Tweede Kamer eind vorig jaar.

RDM Submarines heeft decennialang het onderhoud aan de onderzeeboten van de Koninklijke Marine uitgevoerd. Sinds enkele jaren doet de marine dat echter zelf. Daardoor is volgens de onderneming „de financiële basis onder RDM Submarines weggeslagen.” Het wegvallen van opdrachten voor nieuwe onderzeeboten heeft tot grote problemen bij de Nederlandsche Verenigde Scheepsbouw Bureaus geleid.

De PvdA in de Tweede Kamer wil nog deze week een debat voeren met staatssecretaris Van der Knaap van Defensie over de financiële problemen bij RDM Technology. Volgens PvdA- kamerlid Blom heeft de bewindsman „heel wat uit te leggen” over de ontwikkelingen bij het bedrijf. Hij vindt dat Van der Knaap tegenover de Kamer te veel de houding heeft gehad „dat er allemaal niets aan de hand was.”

Blom eiste vorig jaar november al van Van der Knaap dat die aan RDM van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen boetes zou opleggen voor het niet halen van afgesproken data bij de eerste levering van de Fennek, het lichte verkennings- en bewakingsvoertuig dat RDM mede zou bouwen.

Van der Knaap schreef maandag in een brief aan de Tweede Kamer over de problemen bij RDM Technology dat dat bedrijf „slechts een onderleverancier” is van SP Aerospeace and Vehicle Systems. Defensie heeft een contract voor de levering van de Fennek met het Duits-Nederlandse samenwerkingsverband ARGE, waarin het Duitse bedrijf KMW en het Nederlandse SP deelnemen.

Volgens Van der Knaap wordt de productielijn bij RDM Technology overgedragen aan SP. Het huidige personeel zal dan op de locatie in Rotterdam, „maar onder aansturing van de SP-directie”, de werkzaamheden voortzetten. „Volgens RDM is de continuïteit van het project gewaarborgd”, aldus Van der Knaap.

Blom gelooft er niet veel van. „Ik heb gezien wat die zogenaamde productielijn voorstelt. Daar wordt met de hand het een en ander aan rompen in elkaar geschroefd. Meer niet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer