Muziek

Duitse orgels voorgedragen als werelderfgoed

De Duitse regering heeft de Duitse orgelbouw en orgelmuziek vorige maand voorgedragen voor de Werelderfgoed lijst van Unesco.

Redactie kerk
21 April 2016 13:56Gewijzigd op 16 November 2020 03:03
Het Arp Schnitgerorgel in de Ludgerikirche in Norden. beeld Wikimedia
Het Arp Schnitgerorgel in de Ludgerikirche in Norden. beeld Wikimedia

Dat meldt de website van de Evangelische Kerk van Duitsland (EKD). De Duitse orgelbouw en orgelcultuur hebben er in belangrijke mate aan bijgedragen dat het orgel nu een wereldwijd fenomeen is. Met 50.000 orgels heeft Duitsland de meeste orgels ter wereld. Op dit moment zijn er in Duitsland nog ongeveer 400 orgelbouwbedrijven, die samen zo’n 2800 werknemers in dienst hebben.

Jaarlijks worden er nog zo’n honderd nieuwe orgels gebouwd in Duitsland. De meeste instrumenten gaan echter naar het buitenland. „Het orgel is een exporttopper”, aldus Martin Kares van de Vereniging van Duitse Orgeldeskundigen (VOD).

Betrokkenen in de Duitse orgelwereld hopen dat de erkenning als werelderfgoed meer financiële mogelijkheden geeft voor het onderhoud en de restauratie van de talloze historische orgels in Duitsland. Ook kan de erkenning de orgelcultuur een extra impuls geven.

In 2013 stelde orgeladviseur Peter van Dijk al eens dat ook het Nederlandse orgelbezit een plaats verdient op de Werelderfgoedlijst. „Nederland is niet alleen de orgeltuin van Europa, maar van de wereld.”

Of het Duitse orgel daadwerklijk wordt erkend als werelderfgoed, wordt pas volgend jaar duidelijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer