Vier op tien ouderen komen niet rond
WOERDEN. Bijna vier op de tien gepensioneerden hebben niet genoeg aan het pensioeninkomen.
Dat beek zondag uit de uitkomsten van een peiling van seniorenorganisatie ANBO onder 9000 gepensioneerden. Vooral mensen met een middeninkomen en hoge zorgkosten zeggen moeizaam rond te komen. Volgens de ANBO is hun inkomen te hoog voor toeslagen, maar hebben ze wel te maken met een stapeling van maatregelen door het kabinet.
Veel ouderen bezuinigen op de dagelijkse boodschappen, maar van degenen die stellen niet meer rond te kunnen komen, zegt bijna 30 procent dat zij niet verder kunnen bezuinigen. „De financiële rek is eruit”, zegt directeur Liane den Haan van de ANBO. Ook is er volgens haar veel onrust onder gepensioneerden, nu fondsen in 2017 dreigen te moeten korten door de lage rente. „Al acht jaar op rij staat de koopkracht onder druk doordat pensioenen niet geïndexeerd of zelfs gekort zijn. Daarnaast hebben ouderen te maken met een stapeling van maatregelen waardoor hun koopkracht uit de pas loopt met die van werkenden.” Het gaat daarbij om hoge eigen bijdragen voor zorg en het afschaffen van zorgvergoedingen.
De ANBO gaat daarom extra aandacht vragen voor de koopkrachtpositie van gepensioneerden. Mensen kunnen daartoe via de organisatie een kaart naar het kabinet sturen. „Wij roepen iedereen op om zijn stem te laten horen”, zegt Den Haan. „Economisch herstel moet niet alleen voor werkenden gelden, maar ook voor gepensioneerden.”
De ANBO heeft gepensioneerden gevraagd welke oplossingen zij zien voor de pensioenproblemen. Een meerderheid (65 procent) vindt dat de inkomstenbelasting over het pensioen omlaag moet. Iets meer dan 40 procent ziet liever de AOW omhooggaan, een maatregel die volgens Den Haan geen optie is, omdat er ook vermogende gepensioneerden zijn. „De AOW verhogen is geen gerichte maatregel. Het kabinet moet focussen op de groep die echt in de problemen zit.”
Het kabinet stelde onlangs zich pas komende zomer te buigen over de koopkracht voor 2017.